Direct naar artikelinhoud
Internet

Technisch probleem: maanden uitstel voor gratis wifi in Europese steden

Technisch probleem: maanden uitstel voor gratis wifi in Europese steden
Beeld Peter Hilz

Door een fout in de aanmeldingsprocedure loopt het project van de Europese Commissie om gratis wifi te installeren in Europese steden minstens enkele maanden vertraging op. Dat schrijven De Tijd en Le Soir

Europa trekt 120 miljoen euro – 15.000 euro per gemeente – uit voor het wifi-plan, dat 'Wifi4EU' genoemd wordt. De bedoeling is wifispots te installeren in Europese steden en gemeenten die zich daarvoor aanmelden. Tussen 15 mei en 15 juni hadden onder andere honderden Belgische gemeenten zich geregistreerd. 

Maar vandaag luidt het dat de procedure geannuleerd is. De toekenning van subsidies zou immers gebeuren op basis van het 'first come, first serve'-principe, maar een technische fout voorkwam dat de subsidies eerlijk verdeeld kunnen worden. 

Volgens Le Soir gaat het om een fout bij de leverancier van de software. De toepassing zou als aanmeldingstijdstip niet de tijd in Brussel, maar wel de lokale tijd van de aanvrager in rekening nemen. De meer westelijke tijdzones zijn daardoor in het voordeel. 

In de herfst wordt een nieuwe oproep gelanceerd.