Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Poetin

Trump ontmoet Poetin vandaag in Helsinki: "Ik ga met lage verwachtingen"

Vladimir Poetin en Donald Trump vorig jaar in november tijdens een top in Danang, Vietnam.Beeld REUTERS

In het Finse presidentiële paleis in Helsinki vindt vandaag de eerste bilaterale ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Trump zou het onder meer willen hebben over Syrië, Oekraïne en de proliferatie van kernwapens, maar liet ook al verstaan weinig te verwachten van zijn gesprek met Poetin.

Trump deed die uitspraak in een interview met de Amerikaanse zender CBS, dat zaterdag werd opgenomen in Schotland. "Ik ga met lage verwachtingen, niet met hoge verwachtingen", zei Trump, die aangaf dat de ontmoeting "niets slechts, en misschien wat goeds" kan opleveren.

De twee staatshoofden zullen onder meer gedetailleerd over Syrië praten. De steun van Rusland aan de Syrische president Bashar al-Assad, die door de Verenigde Staten en zijn westerse bondgenoten wordt beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tegen burgers, is een van de belangrijkste aandachtspunten geweest in de gespannen relatie tussen Washington en het Kremlin.

Russische inmenging

Ook andere controversiële kwesties zullen waarschijnlijk aan de orde komen als de twee wereldleiders elkaar ontmoeten. Zo heeft Trump gezegd dat hij de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen gaat bespreken. Verwacht wordt dat Poetin zijn standpunt zal herhalen dat Moskou daar niets mee te maken heeft. 

Mogelijk zal Trump vragen om de uitlevering van de twaalf Russische inlichtingenofficieren die vrijdag aangeklaagd werden voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

'Voor de VS, en ook voor andere landen, is het een heel goede zaak om goed op te schieten met Rusland en China'
Donald Trump, Amerikaans president

In een ander interview dat vandaag zal worden uitgezonden door de Britse zender ITV zei Trump dat hij denkt goed te zullen opschieten met zijn Russische collega. "Voor de Verenigde Staten, en eerlijk gezegd voor het Verenigd Koninkrijk en andere landen, is het een heel goede zaak om op te schieten met Rusland en China en al die andere landen", aldus de Amerikaanse president.