Direct naar artikelinhoud
Politie

Politie zoekt ‘kompany’: duivelse campagne moet 770 beveiligingsagenten aantrekken

Om er echt 'Duivels' uit te zien, wordt ook de groepsfoto gekopieerd.Beeld PhotoNews

'En nu is het aan ons.' Met dat motto trapt de federale politie vandaag een op onze Rode Duivels geïnspireerde rekruteringscampagne voor beveiligingsagenten op gang. Broodnodig, want momenteel slaagt amper 6 procent van de kandidaten in alle toegangsproeven. "Binnen twee jaar willen we er 950 beveiligingsagenten bij hebben."

In de slipstream van het succes van onze Rode Duivels wil de federale politie vanaf vandaag een tandje bijsteken in de zoektocht naar beveiligingsagenten - een nieuwe functie binnen de politiewereld. Met talrijke infosessies in stations en op festivals wil de politie jongeren overtuigen "to join the company", een kleine knipoog naar de leider in de verdediging van ons nationale elftal. 

"De spirit die de Rode Duivels hebben getoond, die zoeken we ook bij de kandidaten voor dit nieuwe onderdeel van de politie", klinkt het bij het kabinet van bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). "Jong, sportief, gemotiveerd en trots om ons land te verdedigen."

Zo wil de politie idealiter over anderhalf à twee jaar 950 nieuwe beveiligingsagenten. Samen met zo'n 400 medewerkers van het veiligheidskorps dat de rechtbanken bewaakt, voormalig personeel van defensie en de civiele bescherming en zo'n 60 leden van het veiligheidspersoneel van Brussels Airport zullen zij onder leiding van hoofdcommissaris Eric Delhez diverse beveiligingstaken op zich nemen.

'Kerncentrales, de luchthaven van Zaventem, ambassades en rechtbanken zullen door deze mensen bewaakt worden'

"De kerncentrales, de luchthaven van Zaventem, de verschillende parlementen en Europese instellingen, verscheidene ambassades en de rechtbanken zullen door deze mensen bewaakt en beveiligd worden", zegt Delhez, die in totaal zo'n 1.600 man onder zich krijgt.

Motivatie

Maar voorlopig ontbreekt het aan voldoende geschikte kandidaten. Zo worden nu maar 183 beveiligingsagenten opgeleid, 118 in Wallonië en amper 65 in Vlaanderen. "Sommigen falen in de sportproeven, anderen solliciteren zonder de juiste motivatie en dan zijn er ook nog personen met een strafrechtelijk verleden die zich aanbieden", vertelt Delhez. "Zo hebben we er zelfs al eentje die gekend stond voor radicalisme moeten uitfilteren. Op dit ogenblik zien we dat slechts 6 procent de opleiding van zes maanden kan starten."

"Nochtans is dit echt een job met carrièremogelijkheden, waarbij je later kunt doorstromen naar hogere functies binnen de politie", laat het kabinet-Jambon weten. "Er zijn geen specifieke diplomavereisten, maar we kijken echt naar de persoon zelf die zich aanbiedt. Net zoals in het voetbal je achtergrond niet telt, maar wel wat je waard bent op het terrein, geldt dat ook voor onze beveiligingsagenten."

Om alle jobs bij de politie aantrekkelijker te maken, werkt het kabinet ook aan een plan om de aanlooptijd waarin de proeven voorafgaand aan de opleiding afgenomen worden, drastisch in te korten. "Het lange wachten doet jammer genoeg soms goede krachten afhaken", klinkt het.

183 kandidaten zijn er voorlopig voor de opleiding: 118 in Wallonië en amper 65 in Vlaanderen. Daar moeten er nog 770 bijkomen

Wie geïnteresseerd is in een job bij de politie, kan tijdens de nationale feestdag op 21 juli in Brussel langslopen in het politiedorp voor meer informatie en kan er zelfs de vereiste sportproef al even inoefenen.