Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Botswana wil de olifantenjacht weer toestaan.Beeld BBC NHU/Chadden Hunter

Er is voorlopig geen sprake van een stormloop op het afkopen van studiejaren. In Brussel was het gisteren één groot feest tijdens de huldiging van de Rode Duivel. Vandaag ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump zijn Russische collega Vladimir Poetin, op neutraal terrein in Helsinki. En wat is de beste straf voor je kind?

In het nieuws

1. Stormloop blijft uit: afkopen studiejaren komt traag op gang

Zowat 9.000 mensen hebben zich het afgelopen halfjaar ingeschreven om hun studiejaren af te kopen voor een hoger pensioen. De stormloop blijft voorlopig uit.

2. Viering WK-titel loopt uit de hand in Frankrijk: winkels geplunderd, kinderen en agenten gewond

De Franse politie had afgelopen nacht de handen vol met incidenten die de viering van de WK-titel verstoorden. Er vielen meerdere gewonden, en in verschillende steden werden winkels geplunderd. Onder andere in Parijs, Lyon en Nantes zette de politie traangas in om de menigte uit elkaar te drijven.

In Brussel was er geen sprake van incidenten gisteren, tijdens de huldiging van de Rode Duivels op de Grote Markt. Ook niet van ontgoocheling overigens. Ja, er zat meer in dit WK. Dat was het overheersende gevoel. Maar de Belg zou de Belg niet zijn mocht hij daardoor zijn feestje laten vergallen. "Wat zijn jullie Belgen toch een mooi volk."

Lees ook: Hans Vandeweghe concludeert: Het brons van Rusland 2018 is er één met een gouden randje, maar daarom moet je het nog niet vieren als goud

Feestgedruis in Brussel tijdens de huldiging van de Rode Duivels.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

3. Europa vertrouwt Trump niet met de Russen

Zo kort na de tumultueus verlopen NAVO-top vrezen Europese leiders dat de Russische president munt zal slaan uit het gesprek met Trump in Helsinki

Trump heeft alvast laten weten weinig te verwachten van zijn gesprek met Poetin. "Ik ga met lage verwachtingen."

Lees ook: Werkte Trump nu wel of niet samen met de Russen? Vier hypothesen

4. Israël steelt documenten uit Teheran: meer inzicht in nucleair programma van Iran

Israëlische spionnen hebben begin dit jaar met een tot de verbeelding sprekende raid documenten gestolen uit Iran. Het gestolen archief toont aan dat Iran in 2003 heel ver stond in het ontwikkelen van een atoombom. Israël en de Verenigde Staten zien in de documenten een bewijs dat Iran niet te vertrouwen is.

5. Hoe bang moeten we zijn voor diepgevroren erwtjes?

In de EU zijn de afgelopen drie jaar wellicht negen mensen gestorven aan de listeriabacterie in diepvriesgroenten van het Belgische bedrijf Greenyard. Bij ons zijn preventief achttien producten teruggeroepen. Wat moeten we weten?

6. Scarlett Johansson laat transgenderrol schieten na storm van kritiek

Wie kan best de rol van transgender spelen? Alvast Scarlett Johansson niet. De actrice stapt uit de film Rub & Tug na aanhoudende kritiek van transacteurs en lgbt-activisten. 

Scarlett Johansson.Beeld EPA

7. Vlaanderen op schema met productie groene stroom

Vlaanderen zit op schema om in 2020 zijn doelstellingen voor de productie van groene stroom te halen. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Energieagentschap met voorlopige cijfers uit 2017. "Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020."

Aan het koffieapparaat

1. Herman ‘Marcske’ Verbruggen: “Had ik de liefde van mijn leven maar vroeger ontdekt, dat had mij veel ellende bespaard”

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Twintig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: acteur Herman Verbruggen (55). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

Herman Verbruggen.Beeld Stefaan Temmerman

2. De beste straf voor je kind? "Kies dat uit wat ze het liefst hebben"

Een peuter die de puber uithangt. Een tiener met apenstreken. Het maakt veel ouders onzeker: mag ik mijn kind wel straffen? Soms móét het, stellen experts. "Als je kind zich niet gedraagt, moet je niet met een beloning zwaaien om het op andere gedachten te brengen."

3. Botswana overweegt plezierjacht op olifanten weer toe te staan

Botswana overweegt de plezierjacht op olifanten weer toe te staan, omdat de wilde dieren te vaak de oogst van kleine boeren opeten. In Botswana leven volgens natuurbeschermers zeker 130.000 olifanten, een derde van de Afrikaanse olifantenpopulatie.