Direct naar artikelinhoud
Recensie

De technogroove van Blawan is onweerstaanbaar

Blawans albumhoes van 'Wet Will Always Dry'.Beeld Blawan

Blawans eerste album Wet Will Always Dry bewijst dat hij de kunst van de harde, elektronische vierkwartsmaten beheerst. Zijn elektronische grooves zijn buitengewoon, mysterieus en o zo sfeervol.

Jamie Roberts alias Blawan zou eens serieus moeten overwegen in onze contreien een appartementje aan te schaffen: de man speelt hier de technofestivals en -tenten plat. Terecht, want de Brit is al jaren een van de heersers in de techno, onder zijn alias Blawan maar zeker ook als de hardware-liveact Karenn.

Op zijn eerste volwaardige album laat Roberts horen dat hij in de kunst van de harde, elektronische vierkwartsmaten echt ongenaakbaar is. De groove van de drumcomputers en basslines in tracks als 'Tasser' en 'Venter' is ijzig en onweerstaanbaar: mysterieus en donker, maar zó sfeervol. In 'Careless' bouwt Blawan een mooie spanning op: in de spookachtige stemmetjes aan het einde van dat nummer gloort bijna iets van een popliedje. In 'Kalosi' wordt de stemming gelukkig weer streng Duits, en hier doet Blawan even denken aan de baanbrekende Berlijnse techno uit de jaren 90, van bijvoorbeeld Basic Channel.

Blawan bewijst dat in het soms wat kille en barse idioom van de techno nog heel veel opwindende nieuwe verhalen verteld kunnen worden.

Wet Will Always Dry is verschenen bij Ternesc.