Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België

De voormalige Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont tijdens een bezoek aan het Finse parlement, net voor hij in Duitsland opgepakt werd, 22 maart 2018 © AFP

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft het Europese aanhoudingsbevel tegen voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont terug ingetrokken. Puigdemont is nu van plan om naar België terug te keren.

Het Spaanse Hooggerechtshof ziet af van de overlevering van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, die in Duitsland werd gearresteerd. Het gerecht van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein heeft eerder deze week besloten om Puigdemont niet voor rebellie uit te leveren. Volgens de Duitse instantie mag Puigdemont enkel worden uitgeleverd voor misbruik en verduistering van overheidsgeld.

Maar daar wil het Spaanse hooggerechtshof dus niet van weten. Rechter Pablo Llarena besloot om het Europese aanhoudingsbevel in te trekken, klinkt het donderdag. Ookde aanhoudingsbevelen tegen de voormalige Catalaanse ministers die zich in het buitenland bevinden, zijn ingetrokken.

Het Spaanse Hooggerechtshof is met dit manoeuvre niet aan haar proefstuk toe. Begin december trok het ook al een internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont in. Toen vreesde Llarena dat Puigdemont in België te veel steun zou genieten en niet zou worden uitgeleverd. Volgens Puigdemonts advocaat Paul Bekaert zal Puigdemont nu terug naar België terugkeren.

Partner Content