Advieskantoor Rafale-constructeur gaat in tegen Vandeput over aankoop gevechtsvliegtuigen

Dassault Rafale © Belga

Volgens het advocatenkantoor Eubelius, dat advies verleent aan de Rafale-constructeur Dassault, mag de regering wel degelijk gesprekken voeren met Frankrijk over de potentiële aankoop van gevechtsvliegtuigen. Daarmee gaat het kantoor in tegen minister van Defensie Steven Vandeput.

De Belgische regering mag praten met de Fransen over hun voorstel voor een militair partnerschap, gekoppeld aan de aankoop van Rafale-gevechtsvliegtuigen, terwijl de officiële procedure met de Amerikaanse F-35 en de Brits-Europese Eurofighter nog loopt. Dat staat in een advies van advocatenkantoor Eubelius. Het advocatenkantoor, dat mee werd opgericht door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verleent advies aan de Rafale-constructeur Dassault.

Het advies van Eubelius gaat in tegen de uitspraken van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woensdag in de Kamercommissie Defensie. ‘Het is niet mogelijk om tijdens een procedure die nog loopt over hetzelfde onderwerp te onderhandelen met andere partijen. Dat is simpelweg niet toegelaten’, zei hij. De minister heeft verschillende juridische adviezen liggen die allemaal in die richting wijzen, klonk het.

Eubelius wijst erop dat de Belgische regering ‘de consultatie kan behouden terwijl het daarbuiten ook het voorstel voor een partnerschap met de Franse regering kan bespreken’. ‘We begrijpen dat de draagwijdte van het voorstel van de Franse regering verdergaat dan het kader dat momenteel wordt voorgesteld in de documenten van de consultatie tussen staten’, klinkt het.

De Amerikaanse F-35 en de Brits-Europese Eurofighter dingen mee in de lopende aanbestedingsprocedure voor de vervanging van de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen. Maar de Franse regering deed buiten de officiële procedure om een voorstel voor een militair partnerschap, gekoppeld aan de aankoop van het Rafale-toestel van producent Dassault.

Partner Content