Geen derde vast netwerk voor supersnel internet, Muyters sluit akkoord met Proximus en Telenet

Er komt geen derde vast netwerk voor supersnel internet. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Telenet en Proximus gaan in op de vragen van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) waardoor Vlaanderen geen derde netwerk zal uitrollen.

Muyters wil overal in Vlaanderen een "netwerk van de toekomst" uitrollen. In oktober vorig jaar waarschuwde hij Proximus en Telenet: de capaciteit van hun netwerk moet omhoog, het netwerk moet openstaan voor andere spelers en die moeten kunnen genieten van een fair tarief. Bovendien moet de dekkingsgraad voldoende hoog zijn.

Zo niet, dan zou Muyters zelf de schop in de grond steken. Met Fluvius, het nieuwe fusiebedrijf boven de distributienetbeheerders Eandis en Infrax, had Muyters ook een stok achter de deur. Fluvius stelde zich vorige maand openlijk kandidaat om dat nieuwe glasvezelnetwerk uit te rollen. Daarop incasseerde het aandeel Proximus een klap van 4,7 procent.

Maar zover zal het allemaal niet komen. Muyters heeft de voorbije maanden samengezeten met Proximus en Telenet. Beide bedrijven engageren zich om aan de ambities van de minister te voldoen. De Vlaamse regering van haar kant zal goede randvoorwaarden creëren om de doelstellingen te kunnen bereiken.

“Ik ben blij dat we de handen met de private markt in elkaar kunnen slaan om onze vier doelstellingen te bereiken”, zegt minister Muyters.  “Samen kunnen we een digitaal ecosysteem op poten zetten waarin innovatieve toepassingen voor bedrijven en gezinnen zullen kunnen worden aangeboden.”

Telecomwaakhond hielp een handje

Hoever de engagementen van Telenet en Proximus gaan, is niet helemaal duidelijk. Een deel van de voorwaarden die Muyters stelde, zijn intussen vastgelegd door de telecomregulator. Binnenkort moet Proximus zijn glasvezelnetwerk, dat het in de grote steden aan het uitrollen is van de straatkant tot in de huiskamer, openstellen voor concurrenten. De coaxkabel van Telenet is al langer opengesteld. Maar de tarieven die Telenet aanrekent aan bijvoorbeeld Orange om de kabel te mogen gebruiken, moeten binnenkort zakken. Op die manier wil de telecomregulator andere spelers meer kansen geven.

Wel een vierde mobiel netwerk?

Een derde vast netwerk komt er dus niet. Maar dat betekent niet dat er geen vierde mobiele speler komt naast Proximus, Orange en Telenet/Base. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil bij de veiling van een deel van het mobiele spectrum in 2019 ruimte maken voor zo’n vierde speler. Hij hoopt zo de concurrentie te laten spelen zodat de tarieven zakken. Een studie van het BIPT ziet geen grote bezwaren.

Meest gelezen