Direct naar artikelinhoud
Economie

Staking Ryanair treft zeker 23.500 passagiers van en naar België

Ryanair dreigt jobs te schrappen als "onnodige" stakingen voortduren
Beeld REUTERS

De staking bij Ryanair zal woensdag en donderdag zeker 23.500 passagiers van en naar België treffen: 16.500 op Charleroi en meer dan 7.000 op Brussels Airport. Dat blijkt uit een rondvraag bij de betrokken luchthavens. Ryanair dreigt er intussen mee vliegtuigen weg te halen en jobs te schrappen als de "onnodige" stakingen voortduren.

Op Charleroi worden per stakingsdag 48 vluchten (heen en terug) geschrapt. Voor Brussels Airport gaat het om 22 vluchten op woensdag en 18 op donderdag. Bovendien is niet uitgesloten dat er op de stakingsdagen zelf nog vluchten moeten worden afgelast wegens onvoldoende werkwilligen, geven de luchthavens toe.

Vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, kondigden twee weken geleden een gecoördineerde staking aan. Op 25 en 26 juli zal het cabinepersoneel van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje. Italië doet ook mee op 25 juli. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en een erkenning van de vakbond.

Het is niet uitgesloten dat er op de stakingsdagen zelf nog vluchten moeten worden afgelast

Compensatie

De actie is ongezien voor de Ierse lowcostmaatschappij, die verplicht is om de gestrande passagiers een alternatieve vlucht aan te bieden of hun ticket terug te betalen. Omdat de annulering minder dan twee weken voor vertrek werd aangekondigd, hebben de passagiers ook recht op een extra compensatie die -afhankelijk van de afstand - tussen de 250 en 600 euro bedraagt.

Maar Ryanair lijkt weinig zin te hebben om dit te betalen. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop spreekt de luchtvaartmaatschappij in haar communicatie naar de passagiers over "overmacht", terwijl uit rechtspraak van het Europees hof van justitie blijkt dat dat argument bij een staking binnen het bedrijf niet ingeroepen kan worden.

Nog volgens Test-Aankoop zijn er intussen nog altijd passagiers die geen informatie hebben ontvangen over de stand van zaken van hun vlucht. "De communicatie verloopt dus niet zoals het hoort", aldus woordvoerder Jens Van Herp. Als Ryanair de rechten van passagiers schendt, is Test-Aankoop van plan om juridische stappen te ondernemen. 

Dreigende taal

Ook in Italië, Spanje en Portugal wordt gestaakt. Ryanair zou personeel uit het Verenigd Koninkrijk trachten over te brengen om de gevolgen van de stakingen in te perken. De Ierse lowcostmaatschappij zegt te zullen blijven spreken met de vakbonden van piloten en boordpersoneel. Maar het bedrijf houdt rekening met nog meer stakingen deze zomer. 

"We zijn niet bereid om in te stemmen met onredelijke eisen die onze lage tarieven of ons hoogefficiënt model ondermijnen", zegt de luchtvaartmaatschappij bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

'Als de onnodige stakingen aanhouden, zullen we onze winterschema's moeten aanpassen'
Ryanair

Ryanair spreekt ook dreigende taal. Als de "onnodige" stakingen aanhouden in bepaalde landen, "dan zullen we onze winterschema's moeten aanpassen", klinkt het. Ryanair dreigt ermee vliegtuigen weg te halen en banen te schrappen op opstandige basissen. 

Winstdaling

De sociale onrust begint te wegen op de resultaten van de Ierse luchtvaartmaatschappij. Daarnaast nemen de brandstofkosten toe en heeft de maatschappij sommige van zijn piloten een fikse opslag gegeven. In het eerste kwartaal daalde de winst met 20 procent tot 319 miljoen euro. Ryanair houdt vast aan de verwachting dat de winst voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen 1,25 en 1,35 miljard. Dat zou de eerste winstdaling zijn sinds 2014.