Direct naar artikelinhoud
Podgrond

De zaak-Chappaquiddick wordt er in podcast 'Cover-Up' niet eenvoudiger op, wel spannender

Ted Kennedy in 1979.Beeld AP

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Cover-Up haalt nieuwe weetjes over Chappaquiddick boven water.

Het Chappaquiddick-incident – in de VS mag je gewoon 'Chappaquiddick' zeggen – was het laatste grote Kennedy-drama van de jaren 60. Of ook: de derde Kennedy-affaire waarover het laatste woord nooit gezegd zal zijn.

Na de moordaanslagen op John F. Kennedy (1963) en Robert Kennedy (1968) was de hoop van progressief Amerika gevestigd op jongste broer Ted, die al sinds 1962 senator was voor de staat Massachusetts. Edward – ‘Ted’ – Kennedy was geen politiek dier en had ook sociaal wat verbeterpuntjes, maar toch wees alles erop dat hij zich in de verkiezingsstrijd van 1972 zou storten. De volgelingen van met name Robert Kennedy smeekten hem er bijna om.

Wat deed de 28-jarige Mary Jo Kopechne ’s nachts in de auto van een kennelijk beschonken (en keurig getrouwde) Kennedy?

Maar toen, in de nacht van 18 juli 1969, reed de aanstaande presidentskandidaat zijn auto van een brug af, op het haveneilandje Chappaquiddick. De wagen belandde op zijn kop in het ondiepe water van de Poucha Pond. De senator wist zich te bevrijden, klom op het droge en verdween in de nacht. De volgende ochtend, toen Ted Kennedy keurig aangekleed aan het ontbijt in zijn hotel verscheen, zagen twee vissers de auto in het water drijven. Ze belden de politie, en in de vroege ochtend werd het lichaam van de 28-jarige Mary Jo Kopechne uit de auto gehaald. De presidentsaspiraties van Ted Kennedy waren voorgoed voorbij.

Het ongeluk werd een mediahype, misschien juist wel omdat Team Kennedy er alles aan leek te doen de zaak in de doofpot te stoppen. Je hoefde geen complotdenker te zijn om je een aantal dingen af te vragen. Wat deed de 28-jarige Mary Jo Kopechne, campagnemedewerker van de Kennedy’s, ’s nachts in de auto van een kennelijk beschonken (en keurig getrouwde) Kennedy? Waarom had hij niet geprobeerd haar uit de auto te bevrijden? En waarom werd nooit een autopsie gedaan op Kopechnes lichaam?

Raadsels

In de nauwkeurige en rustig gepresenteerde podcast Cover-Up probeert journalist Liz McNeil antwoorden te vinden op de grootste raadsels van Chappaquiddick. En al zal ook zij de zaak niet voor eens en altijd oplossen, de podcast levert toch nieuwe inzichten op. Vooral omdat McNeil uitmuntende bronnen aan het woord laat, van wie sommige voor het eerst hun verhaal doen.

Cover-Up, waarvan intussen zeven hoofdstukken zijn verschenen, is vooral belangwekkend omdat het slachtoffer een profiel krijgt, en zo min of meer in ere wordt hersteld. McNeil spreekt met vrienden van Kopechne uit haar studietijd en met familieleden. Daardoor verandert Kopechne van ‘de blondine’, zoals zij in de verslaggeving over Chappaquiddick steevast werd aangeduid, in een idealistische en bevlogen strateeg die volgens haar kennissen niet veel van senator Ted moest hebben. Het maakt de zaak er dus niet eenvoudiger op, maar wel veel spannender.

Cover-Up is te beluisteren via onder meer iTunesSpotify en people.com. Wekelijkse afleveringen van drie kwartier.