Slecht nieuws voor erfgenamen en huizenjagers: straks verplicht om zwaar te investeren in oude woningen

© if

Wie vanaf 2021 een woning verwerft (via aankoop of erfenis) die niet aan de laatste energienormen voldoet, moet binnen de vijf jaar renovatiewerken doorvoeren om die woning beter te isoleren. Ook verwarmen met stookolie is vanaf dan verboden. Dat heeft de Vlaamse regering dit weekend beslist.

jvh, mv, vhn, agy

Het Vlaamse Klimaat- en Energieplan dat de Vlaamse regering zaterdag goedkeurde, bevat een bepaling die kopers van oude woningen vanaf 2021 verplicht om fors te investeren in hun aankoop. De beslissing van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bepaalt namelijk dat de nieuwe eigenaars van dergelijke woningen binnen de vijf jaar na hun aankoop minstens drie ingrepen uit een lijstje van zes moet uitvoeren, zijnde:

• Dakisolatie

• Muurisolatie

• Vloerisolatie

• Superisolerend glas

• Condensatieketel (maximaal 15 jaar oud)

• Hernieuwbare energieboiler (warmtepomp of zonneboiler)

© tommelein.be

Er zijn natuurlijk manieren om de zware investeringskost te drukken, zoals premies voor energiebesparende werken, en de beslissing om het geschatte bedrag van de noodzakelijke renovaties verplicht te vermelden op het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC+, dat waarschijnlijk vanaf 2019 verplicht is). Bovendien betalen dergelijke renovaties zichzelf op lange termijn terug door de lagere energiefacturen.

Verbod op stookolie treft 1 op 5 gezinnen

Ook wie zijn huis en water met de fossiele brandstoffen stookolie of aardgas verwarmt, wordt getroffen door de nieuwe maatregel. Vanaf 2021 mogen er geen nieuwe stookolieketels meer worden verkocht, en ook tweedehands toestellen plaatsen wordt ver­boden. Warmtepompen moeten die vervangen. Alles bijeen zal een vijfde van alle Vlaamse gezinnen, zo’n 582.000 huishoudens, een alternatief moeten zoeken.

Nieuwe verkavelingen zullen vanaf 2021 dan weer geen aansluiting meer krijgen op het aardgasnetwerk. De Vlaamse regering wil mensen zo aanzetten om oudere woningen energie-efficiënter te maken. Op die manier wil Vlaanderen tegemoetkomen aan de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2030.

Een nuance: wie de nieuwe regels niet naleeft, wordt (voorlopig) nog niet beboet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen