Direct naar artikelinhoud
Turkse lira

Turkije kondigt represailles aan na importheffingen Trump

Turks president Recep Tayyip Erdogan sprak eerder vandaag zijn achterban aan over de economische toestand van zijn land.Beeld AP

De koersdaling van de Turkse lira is zo stevig dat analisten en economen een economische crisis in Turkije bijna onafwendbaar achten. Vrijdag verloor de lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar bijna 14 procent in waarde. De koersval afgelopen week is vrijwel gelijk aan die tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in Turkije in 2001. Ondertussen heeft Turkije al represailles aangekondigd aan het adres van de VS.

en

Sinds begin dit jaar daalde de Turkse lira al met meer dan 35 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De munt wordt afgestraft als gevolg van de groeiende inflatie en het algemeen wantrouwen omtrent het economisch beleid van Turks president Recep Tayyip Erdogan. Tevens zorgt het recente conflict tussen Turkije en de VS en de daarmee gepaard gaande sancties voor nog extra onzekerheid. 

Ook de koers van de euro daalde terug naar het laagste niveau tegenover de dollar sinds juli 2017. De Europese Centrale Bank zou bezorgd zijn over de blootstelling van enkele bankengroepen aan de Turkse economie. 

'Zij hebben dollars, maar wij hebben ons volk, ons recht en Allah.'
Turks president Recep Tayyip Erdogan

Europese banken kwetsbaar

Naast het Spaanse BBVA en het Italiaanse UniCredit, wordt ook BNP Paribas genoemd als één van de meest kwetsbare bankenorganisaties in dit verhaal. Door haar grote hoeveelheid openstaande kredietverlengingen in Turkije, leverden het aandeel van de Franse bankengroep vandaag tot 5,2 procent in.

Het gevaar voor Europese banken is dat Turkse leners door de daling van de lira niet meer in staat zullen zijn hun leningen in buitenlandse valuta terug te betalen. Maar liefst 40 procent van de Turkse bankactiviteiten steunt op leningen in buitenlandse munteenheden.

Ook BNP Paribas wordt genoemd als een van de meest kwetsbare bankenorganisaties in dit verhaal

Tot op heden wist Erdogan dit probleem te omzeilen door aan gedupeerde Turkse ondernemers de mogelijkheid te bieden om hun buitenlandse schulden bij de Turkse overheid om te wisselen voor liraleningen. Door de aanhoudende daling van de lira wordt dit voor Turkije echter steeds duurder. De vraag is dan ook hoe lang Erdogan dit beleid nog kan volhouden.

Economische oorlog

Voorlopig lijkt de angst voor economische stagnatie het bij Erdogan echter te winnen van de ratio. Hij blijft bij de Turkse Centrale Bank ijveren voor een lage rentevoet en werkt zo de toenemende inflatie en de daling van de lira in de hand. De toenemende controle van Erdogan over de Centrale bank is volgens veel waarnemers dan ook een gevaarlijke ontwikkeling.

Ook de recentelijk door de VS ingevoerde economische sancties doen Turkije pijn. Vandaag heeft president Donald Trump aangekondigd dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije gaat verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent. Trump noemt de relaties tussen de landen 'niet goed'.

Twitter bericht wordt geladen...

De sancties zijn een gevolg van het geschil tussen Turkije en de VS over de gevangenschap van de Amerikaanse dominee, Andrew Brunson. Die zit al sinds oktober 2016 in een Turkse cel op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage". Als reactie op de sancties liet Erdogan vorige week nog de Turkse bezittingen van Amerikaanse ministers bevriezen.

Erdogan riep de Turken eerder op de dag op om niet te panikeren. "Er zijn heel wat campagnes aan de gang, maar daar hoef je niet naar te luisteren. Vergeet niet: zij hebben dollars, maar wij hebben ons volk, ons recht en Allah." Verder opperde hij wel dat "iedere Turk die dollars of andere buitenlandse munten bezit deze moet omwisselen in lira". Hij noemde de huidige situatie een "nationaal gevecht tegen zij die een economische oorlog gestart zijn tegen Turkije".

Represailles

Daarom heeft Turkije besloten om represailles te treffen voor de hogere importheffingen op staal en aluminium uit Turkije, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. De beslissing van Trump heeft gevolgen voor de relaties tussen beide landen, oordeelt Ankara. Turkije stelt ook dat de maatregel van Trump strijdig is met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO.

"Zoals alle maatregelen die tegen Turkije worden getroffen, zullen ze een antwoord vinden", aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten moeten weten dat het enige resultaat van dergelijke sancties (...), is dat onze relatie van bondgenoten wordt getroffen."