Amerikaanse bisschop deed niets met Leuvense waarschuwing over misbruik

© afp

Het Amerikaans College in Leuven waarschuwde een bisschop in 2002 over mogelijk misbruik door een van zijn priesters. Die trad niet op. Pas twee jaar later werd de priester voor andere feiten opgepakt.

yd

In Pennsylvania misbruikten 300 priesters meer dan duizend kinderen sinds 1940. Een onderzoeksjury publiceerde een vernietigend rapport over de omvang van het misbruik, dat door de katholieke kerk werd toegedekt (DS 16 augustus).

In dat rapport staat ook de naam van Albert M. Liberatore, een priester die in de jaren 90 aan het Amerikaans College in Leuven had gestudeerd en die er nadien nog af en toe op bezoek kwam. In dat Amerikaans College werden Amerikaanse seminaristen tot priester opgeleid, tot de school in 2011 sloot.

In december 2002 ontving de bisschop van Scranton, een stad in Pennsylvania, een brief van het Amerikaans College in Leuven met een waarschuwing over Liberatore. Terwijl de priester in Leuven op bezoek was, zou hij er betrapt zijn geweest terwijl hij, overduidelijk dronken, een Amerikaanse seminarist, ‘in zijn tienerjaren of vroege jaren twintig’, meenam naar zijn kamer.

Liberatore moest zich daarvoor bij zijn bisschop verantwoorden. Tijdens dat gesprek gaf hij de feiten toe, maar zei hij dat de jongen geen school meer liep. Er werd geen gevolg gegeven aan de feiten.

Misdienaar

Het was nochtans niet zijn eerste misstap. Al in 1996 rapporteerde een andere priester aan dezelfde bisschop over een ongepaste relatie van Liberatore met een jongeman ‘die nog niet oud genoeg was om te mogen drinken’. In maart 1997 werd een nieuwe zorgwekkende nota over de priester geschreven. Nooit trad de bisschop op, ook niet na de brief van het seminarie in Leuven.

Twee jaar later, in 2004, ontving het bisdom een klacht over Liberatore van twee jonge mannen die verklaarden dat ze door de priester waren misbruikt. Een van de jongens was 14 en misdienaar toen het misbruik begon. De feiten duurden tot hij 17 was.
De onthulling leidde tot een proces tegen Liberatore. Hij pleitte schuldig. Het bisdom vergoedde de slachtoffers voor 3 miljoen dollar. In 2006 werd de priester tot de lekenstatus verlaagd.