Direct naar artikelinhoud
Brug Genua

Dodentol na instorting brug in Genua ligt op 40 bevestigde en 3 waarschijnlijke slachtoffers

De Italiaanse president Sergio Mattarella brengt een bezoek aan de Morandibrug.Beeld EPA

Na de instorting van de snelwegbrug bij de Italiaanse stad Genua is de dodentol opgelopen tot 40 bevestigde en nog eens drie andere waarschijnlijke slachtoffers. Dat is vernomen uit officiële bronnen.

Een man die gewond was geraakt door de instorting, is aan zijn verwondingen bezweken, zo bevestigde een woordvoerder van het San Martino-ziekenhuis in Genua. 

De officiële dodentol ligt op 40, want de overblijfselen van een gezin van 3 dat zich in een verpletterde wagen bevond, moeten nog formeel worden geïdentificeerd. De drie waren de laatste die nog officieel vermist waren. De brandweer verzekerde wel te zullen blijven zoeken tot er zekerheid is dat niemand zich nog onder het puin bevindt.

Hart van Genua doorboord

Vanochtend zijn de overledenen tijdens een staatsbegrafenis geëerd.  Applaus weerklonk tijdens het voorlezen van de bevestigde namen.

Tijdens de plechtigheid volgde ook applaus toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees. "De instorting van de Morandibrug heeft het hart van Genua doorboord. De wonde is diep", zei de aartsbisschop aan de menigte. De aartsbisschop van Napels, Crescenzio Sepe, was strenger in zijn woorden. "Je mag niet sterven door nalatigheid, achteloosheid, onverantwoordelijkheid, oppervlakkigheid en bureaucratie."

"Je mag niet sterven door nalatigheid, achteloosheid, onverantwoordelijkheid, oppervlakkigheid en bureaucratie", zei aartsbisschop van Napels, Crescenzio Sepe, op de staatsbegrafenis.Beeld AFP

28,5 miljoen euro extra

Ondertussen maakte de Italiaanse regering bekend dat ze nog eens 28,5 miljoen euro extra uittrekt voor noodhulp na de instorting van de brug. Het Italiaanse kabinet ging akkoord met de bijkomende financiering tijdens een vergadering in Genua, na de staatsbegrafenis. Woensdag had Rome al 5 miljoen euro noodhulp vrijgemaakt.

Eerder op de dag liet de beheersmaatschappij Autostrade per l'Italia weten dat vanaf maandag zowat 500 miljoen euro beschikbaar zal zijn voor hulp aan Genua en de heropbouw. De beheerder zei op acht maanden tijd, eens de vergunningen afgeleverd zijn, een nieuwe brug uit staal te kunnen bouwen.