Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Europese steun voor Griekenland stopt morgen, maar "toekomst van Grieken ziet er niet zo rooskleurig uit"

Morgen loopt het Europese steunprogramma aan Griekenland af. Vanaf dan zal het land weer op eigen financiële benen moeten staan. De gemiddelde Griek ligt er alleszins niet wakker van, zegt correspondent Bruno Tersago in "De ochtend" op Radio 1. En het is maar de vraag wat de toekomst brengt.

Even terugspoelen: in de nasleep van de financiële crisis van 2007-2008 ontstaat er een schuldencrisis. Overheden hadden massaal de banken moeten redden, waardoor overheidsschulden hoog opliepen. Griekenland wordt het zwaarst getroffen. Het land heeft namelijk een zwakke economie, er is heel wat corruptie en financiële resultaten blijken op papier veel rooskleuriger dan in de realiteit.

Het vertrouwen in Griekenland taant snel. Niemand wil het land nog geld lenen, tenzij aan een steeds hoger wordende rente. Die rentelast wordt onhoudbaar en uiteindelijk moet Europa ingrijpen. Een steunprogramma wordt uitgewerkt. In ruil moet Griekenland draconische besparingen doorvoeren. Pensioenen worden drastisch verlaagd, de werkloosheid neemt toe, Grieken komen massaal op straat om te protesteren, tevergeefs.    

Dat steunprogramma loopt morgen dus af. Griekenland krijgt geen extra geld meer toegestopt. Het moet nu weer zelf geld lenen op de financiële markten, zoals andere landen dat doen. Vorig jaar heeft Griekenland trouwens al op eigen houtje leningen kunnen afsluiten.

De Grieken liggen er niet wakker van
Correspondent Bruno Tersago

"Voor de Grieken zal er eigenlijk niet veel veranderen", laat onze correspondent in Athene Bruno Tersago weten. "Ze liggen er ook niet wakker van. Het zijn vooral de Griekse politici die er een thema van maken."

Het gaat ondertussen wel wat beter met de Griekse economie. Er is een lichte economische groei, de werkloosheid daalt. Toch is de realiteit voor veel Grieken nog altijd hard.

Bovendien zal Griekenland nog lang onder toezicht staan. "Het steunprogramma stopt dan wel, maar het toezicht zal nog decennialang blijven duren. Tot 2060 moet Griekenland een begrotingsoverschot boeken. Geen enkel land is daar ooit zo lang in geslaagd. Als die cijfers niet worden gehaald, kan Europa weer ingrijpen. Europa laat Griekenland niet meer los."

Wrange nasmaak

Het noodprogramma heeft ook bij veel Grieken een wrange nasmaak gelaten. "Het steunprogramma werd verkocht als solidariteit, maar het staat nu wel vast dat het ook gebruikt is om de Franse en Duitse banken uit de wind te zetten. Veel Europese landen hebben ook geld verdiend aan de leningen aan Griekenland."

"Een aantal schijven is ook gebruikt om de Griekse banken overeind te houden. Die zitten nu nog met een groot aantal leningen die niet meer worden terugbetaald, omdat veel Grieken de middelen niet meer hebben. Die leningen worden dan ondergebracht bij incassobureaus. Het Griekse steunprogramma loopt dan wel af, maar de onmiddellijke toekomst ziet er voor de gemiddelde Griek niet zo rooskleurig uit", besluit Tersago.

Beluister het gesprek met Bruno Tersago in "De ochtend":

Meest gelezen