Direct naar artikelinhoud
De dag van

Kunnen muggen u volledig leegzuigen?

Kunnen muggen u volledig leegzuigen?
Beeld iStock

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Wereldmuggendag.

Een zwoele zomernacht, het klinkt aanlokkelijk. 's Nachts staat het kwik nog boven de 25 graden. Lekker caipirinha's slurpen op een of ander terras. Misschien wel de salsa dansen met mooi vrouw- en/of manvolk. De praktijk – zo leerde de voorbije hittegolf ons – is iets anders. Die zomernachten zijn vooral het startschot voor kolonies muggen om vogelpiek te spelen op uw lichaam. Net wanneer u het licht uitknipt, hoort u de eerste al om uw hoofd zoemen. We kunnen het erover eens zijn, de mug is het meest vervelende bijproduct van de zomer.

En toch bestaat er ook een Wereldmuggendag. Die wordt vandaag gevierd, al is dat misschien een groot woord. Deze themadag dient vooral om de link te onderlijnen tussen muggen en malaria. Bij een horrorbeestje – een bloedzuigend insect, hoe verzin je het? – past dan ook een horrorvraag. Hoeveel muggen zijn er nodig om al het bloed van één mens op te zuigen? Een eerste bepalende factor is het soort mug. Er bestaan namelijk meer dan 3.000 types van die beestjes. Voor dit morbide rekensommetje kiezen we de eerder exotische Aziatische tijgermug. Een vrouwtje van die soort – de mannetjes zuigen geen bloed – ontnemen je per prik ongeveer 5 microliter bloed, da’s 5 keer één miljoenste van een liter.

Lees ook: Muggenmythes: muggenstekker en citroenplant helpen écht niet

De Aziatische tijgermug zuigt per prik zo'n 5 microliter bloed op. Vijf keer één miljoenste van een liter.

Vreest niet

Aangezien de doorsnee mens 5,5 liter bloed heeft, zijn er dus maar liefst 1,1 miljoen Aziatische tijgermuggen nodig om een mens ‘leeg te drinken.’ Als u snel last hebt van kwade dromen: niet getreurd, de verlossing is nabij. Er kunnen namelijk nooit een miljoen muggen op uw lichaam landen. De doorsnee mens heeft ongeveer 1,75 vierkante meter huid. Om helemaal leeggedronken te worden, zou u dus ruim 6.000 van die muggen per vierkante centimeter huid moeten herbergen.

De mug zal u dus niet van kant maken, als ze geen besmettelijke ziektes meedraagt, tenminste. Maar toch zijn het vervelende beestjes.