Korpschef ziet af van ‘actieve’ jacht op transmigranten want “99 procent van opgepakten toch weer vrijgelaten”

De politie van het Oost-Vlaamse Kruibeke stopt met proactieve acties tegen migranten. Dat bevestigt burgemeester Jos Stassen (Groen). “Ik heb dat samen in overleg met de korpschef besloten, zolang er geen hulp van bovenaf komt, is dit dweilen met de kraan open”. De korpschef beaamt de woorden van de burgemeester, hij noemt hun acties nutteloos want “99 procent van de opgepakte mensen werd door de Dienst Vreemdelingenzaken vrijgelaten”.

adm

Al ruim een half jaar spoort de politie van Kruibeke actief naar transitmigranten. Gezien de gemeente Kruibeke dicht bij de E17 ligt, hielden ze zich er vaak schuil om dan ’s nachts via de snelwegparkings in vrachtwagens te kruipen. Veelal kwamen ze uit het Maximiliaanpark en namen ze het openbaar vervoer uit Brussel om dan in Kruibeke te hangen tot de valavond.

“Die mensen slenteren dan gewoon door de straten, ik heb er afgelopen woensdag nog gezien”, zegt de burgemeester van Kruibeke aan de redactie van Het Nieuwsblad. “Ze zeiden vriendelijke goeiedag, maar daarna ben ik doorgereden op mijn fiets, de politie bellen is nutteloos, het is dweilen met de kraan open.”

“Op het tandvlees”

De burgemeester bevestigt dat zijn politiediensten op het tandvlees zitten. “We hebben niet genoeg manschappen. Als we inzetten op het actief opsporen van transit migranten, moeten we per nacht tot vier wagens inzetten. Dat betekent dat er minstens acht politiemensen op de baan zijn, die zich niet bezig kunnen houden met andere dringende zaken. We hebben bijstand gekregen van de federale politie, maar dat was gewoon te weinig.”

Sterker nog: de korpschef van Kruibeke meent dat die acties niets uithalen. ”95 à 99 procent van de opgepakte mensen werd door de Dienst Vreemdelingenzaken vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten”, klinkt het bij VRT. Daags nadien liep de Kruibeekse politie hen opnieuw tegen het lijf. “Op lokaal vlak kunnen we dit zeker niet oplossen, het moet van een hoger niveau komen.”

Dit wil volgens de korpschef echter niet zeggen dat Kruibeke plots het Wilde Westen wordt. “We werken nog heel intensief en actiegericht samen met de federale politie en de naastliggende politiezone op de plaatsen waar de problematiek zich voordoet. Daarnaast is er ook nog de private beveiligingsfirma. Er is nog altijd toezicht, maar we werken niet meer proactief.”

“We zullen altijd tussenkomen op vraag van”, zegt de burgemeester nog, “we gaan ze gewoon niet meer actief opsporen. Het is de taak van de weg- en federale politie om de toegangswegen naar onze gemeente af te sluiten. De netwerken moet je aanpakken, niet de mensen. Zolang die netwerken mensen naar hier blijven brengen en sturen, blijft het dweilen met de kraan open.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen