Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Kompany laat niet in zijn kaarten kijken over mogelijk afscheid bij Rode Duivels: "Altijd die vraag..."

▶ Kompany probeert bij een corner de bal in doel te werken.Beeld REUTERS

Vincent Kompany (32) grijnsde en verdween, zonder zinnig antwoord. Zo gaat dat met een speler van zijn allure. Baas over eigen agenda. Hij bepaalt tijd en moment wanneer hij zijn afscheid bij de Rode Duivels aankondigt, niet de vraagsteller. Hij houdt de spanning erin.

Aldus sprak Vincent Kompany in september 2017: "Ik ga zeker niet stoppen met voetballen na het WK, maar de kans is wel groot dat ik erna een punt zet achter de nationale ploeg. Ze weten dat ook." Elf maanden en een knappe derde plaats op het WK later houdt de voormalige aanvoerder van de Rode Duivels het antwoord voor zichzelf en zijn naasten. Aandringen heeft weinig zin. "Altijd weer die vraag, altijd weer die vraag", grijnsde hij gisteren in de catacomben van het Etihad Stadion. Geen "Ja, ik stop", geen "Neen, ik ga door". Lachend maakte hij zich uit de voeten, richting zijn familie. Tot hij een finale knoop heeft doorgehakt, blijven regie en timing in zijn handen. Ondertussen houdt hij het mysterie met een monkellachje levend. Ook bij de nationale ploeg hebben ze het raden naar wanneer hij zijn update verstuurt.

Bij City hebben ze een lichte voorkeur. Gezien zijn blessurecurriculum ziet Pep Guardiola hem liever wat gas terugnemen, maar de beslissing willen ze niet voor hem nemen. Tegen Huddersfield stond Kompany voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Een walk-over met zijn skipper dirigerend vanuit een zetel. Met John Stones, Aymeric Laporte, Nicolas Otamendi en Kompany heeft Guardiola vier topverdedigers. Hij selecteert zo een beetje à la carte. Kompany weet dat hij lang niet meer alle matchen zal spelen. Hoeft voor hem ook niet, maar hij blijft de invloedrijkste speler in de kleedkamer. Leader of the gang, vergroeid met de club. Dat blijkt ook uit de prestigieuze Amazon Prime-documentaire die vrijdag online werd gelanceerd. Zelfs in tijden van blessure blijft hij passioneel aanwezig. Speler en supporter.

'Een garantie dat we opnieuw kampioen zullen worden, is er niet. Maar met dit team verwacht ik geen verslapping'
Vincent Kompany

"Dit was een speciale week", zei Kompany. "Met de lancering van de Amazon-docu en die twee belangrijke zeges tegen twee grote clubs (Chelsea en Arsenal, KTH). Doorgaans het uitgelezen moment om het wat te laten lopen. Maar tegen Huddersfield, een ploeg die het ons vorig jaar flink lastig maakte, deden we het enorm goed. Van de eerste tot de laatste minuut.

"Ik voel iets anders dan in de andere jaren waarin we kampioen werden. We zijn genoeg gewaarschuwd ook. De laatste negen seizoenen heeft geen enkel team de landstitel kunnen verlengen. Het is alsof we tegen onszelf moeten vechten. Tegen onze natuur om niet in dezelfde val te lopen. Iedereen op training gaat er vol voor. De concurrentie in ons elftal is ook zo groot.

"Ik kan je één ding zeggen: een garantie dat we opnieuw kampioen zullen worden is er niet, maar als we tot op het eind meedoen, zullen we realiseren wat anderen de laatste negen jaar niet hebben gedaan. Met dit team verwacht ik geen verslapping. Alleen, je weet het nooit. Het wordt geen makkelijk seizoen, maar dat zal zijn omdat de anderen sterker zijn geworden, niet omdat wij zijn verzwakt."

Champions League

Ondertussen maken ze zich bij Man City op voor een huldiging van Kompany. Woensdag is het tien jaar geleden dat de club hem voor 8,5 miljoen euro overnam van Hamburg. Drie titels, vier League Cups en een FA Cup volgden. Hij is de meest succesvolle aanvoerder uit de geschiedenis van de club. Een gezicht van een generatie die nog van één grote prijs droomt: de Champions League.

"Het is moeilijk om mijn tien jaar hier in een paar woorden te vatten, maar ik ben extreem trots dat ik deel mag uitmaken van een speciale trip. De supporters zijn nog altijd dezelfde, maar de club is op alle vlakken enorm geëvolueerd. In drie verschillende etappes. Van het leiderschap met de nieuwe eigenaars onder Mark Hughes, de transitie onder Roberto Mancini en Manuel Pellegrini tot een nieuwe fase onder Pep Guardiola."