Direct naar artikelinhoud
Wonderweekend

Dodo's, acrobaten en kartonnen gezinstentjes: op Wonderweekend is het verwonderde gezin de hoeksteen

Wit is altijd schoon, maar toch verfden kinderen de Duitser Blanko in allerlei kleuren op Wonderweekend.Beeld Eva Beeusaert

Voor het derde jaar stonden de exotische planten en majestueuze bomen een weekend lang eens niet centraal in de Plantentuin van Meise. Wonderweekend liet kinderen en ouders verwonderd rondkijken naar dodo's en andere acrobaten.

Geen fakkeltocht als de avond valt. Geen kampvuurtjes op de grote weide na die tocht. Elektrische kaarsjes in een glazen potje en kerstlichtjes tussen de houten blokken vervangen het vuur. Niet hetzelfde, maar het is van moeten. De voorbije weken mag er flink wat regen gevallen zijn, volgens de brandweer is het nog steeds te droog en moet alle vuur gemeden worden. "Jammer, want we weten allemaal dat het mooie momenten zijn", zegt Vincent Jansen, een van de mannen achter Wonderweekend. "Maar ik denk niet dat het nu een mindere editie is. Ik zie alleen maar blije mensen." 

Jansen startte samen met drie andere vaders Wonderweekend als alternatief voor alle andere festivals waar het kinderluik ergens in een hoekje wordt gestopt. Het aanbod op dit festival moeten ouders en kinderen samen kunnen smaken, met de plantentuin van Meise als schitterende locatie. 

Iedereen brengt zijn kartonnen tent zelf naar de container. De kampeerweide ligt er meteen piekfijn bij

Wat je dan krijgt? Enkele wonderbaarlijke, mechanische houten spelen van Spaanse artiesten die met een simpel balletje voor minitheater zorgen. Twee Fransen die met hun fantastische dodo's door de tuin wandelen. Een verwonder-je-voeten-pad waarbij je op modder, stro, bamboe en noten wandelt. Een wandelingetje met alpaca's of simpelweg een grote nomadentent vol boekjes waar veel gelezen en voorgelezen wordt, om daarna te gaan slapen in een kartonnen tent. Als het maar voor verwondering zorgt.

"Fantastisch dat dit kan. Dat mensen hier blijven slapen, zorgt voor een gemoedelijke sfeer", zegt Sophie van der Vuurst de Vries, die samen met Willem Balduyck Circus Katoen vormt. Zij brachten op Wonderweekend Ex Aequo, een knappe voorstelling waarin ze met planken, houten schijven en een kamerplant tonen hoe samenleven niet altijd even simpel is. Het duo maakte de voorstelling nadat ze in 2012 afstudeerden aan de Rotterdamse circusopleiding Codarts. "Maar na zes zomers is het genoeg geweest. Het is tijd voor iets nieuws. Onze nieuwe voorstelling is van een heel andere soort."

Helemaal anders, maar even fascinerend is wat Blanko doet, een levend standbeeld met wit kostuum en witgeverfde, kale knikker. Rond hem staan potjes verf. En wat nu? Het duurt niet lang tot de omstanders snappen dat het aan hen is: zij moeten Blanko verven.

Dat spelen met de verwachtingen maakt het steeds weer leuk, zegt John Eicke. Blanko is een van de drie personages waarmee de Duitser de wereld rondreist. "Iedereen verwacht dat er iets gebeurt, maar niemand weet wat of hoe. En dan is het altijd wachten op die ene moedige persoon, die als eerste de verf pakt. In de vijf jaar dat ik dit doe, is er altijd al zo iemand geweest. Daarna volgt iedereen snel."

Veel betekenis wil hij niet aan zijn performance geven, zegt Eicke. "Dit is als een blanco cheque: iedereen vult het zelf in. Ik wil niets opleggen. Maar soms zie je wel hoe mensen met een verschillende achtergrond beseffen dat ze samen aan iets werken en overleggen hoe ze me het best beschilderen. Dan krijg je iets moois."

'Ex Aequo' van Circus Katoen.Beeld Eva Beeusaert

Paleis Soestdijk

Het voorbije weekend lokte Wonderweekend ruim 3.000 mensen naar Meise: iets meer dan 1.000 ouders en kinderen kwamen van vrijdag- tot zaterdagmiddag, 2.000 van zaterdag tot zondag. Het gezinsfestival groeit voor het derde jaar op rij, al zijn er grenzen aan de groei. Zaterdag was uitverkocht, want meer mensen kan de Plantentuin niet aan. De organisatoren hebben uitbreidingsplannen, maar kijken daarvoor ook naar Nederland.

Kinderen beschilderen eerst de kartonnen tent waar ze 's avonds in slapen.Beeld Eva Beeusaert

"We organiseren Wonderweekend ten voordele van SOS Kinderdorpen en we overleggen nauw met de Nederlandse afdeling", zegt Vincent Jansen. "Er lopen gesprekken met Paleis Soestdijk, een voormalig paleis van de koninklijke familie waar activiteiten kunnen plaatsvinden. We weten alleen nog niet of we er mogen overnachten. Dat is cruciaal in ons concept. Als de goedkeuring er komt, dan is de kans groot dat we er een Wonderweekend organiseren."

Als dat lukt, dan zullen de Nederlandse bezoekers er ook voor moeten zorgen dat Paleis Soestdijk netjes opgeruimd wordt.  Want wie Wonderweekend bezoekt, plooit 's ochtends netjes zijn kartonnen tent op en brengt die naar de container, klaar om te recycleren. Het zorgt ervoor dat de kampeerweide in Meise er meteen piekfijn bijligt, iets wat je niet kan zeggen van Werchter of Pukkelpop.

Uitgestorven dodo's werden weer even tot leven gewekt in Meise.Beeld Eva Beeusaert