We eten (iets) minder vet en zoet

Ontbijtgranen bevatten nu 5,8 procent minder suiker © BELGAIMAGE

De voedingssector heeft de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten verminderd. Er worden wel meer vezels toegevoegd. Maar al bij al gaat het om vrij beperkte aanpassingen.

Wle

Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. Er is ook bijna een kwart meer volkorengraan gebruikt. Dat klinkt spectaculair, maar de granen bevatten sowieso vaak tientallen procenten suiker. En het is ook niet duidelijk of die gezondere varianten ook goed scoren bij de consument.

Dat meldden Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, maandag samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block op een persconferentie.

In 2012 startte de sector samen met Volksgezondheid een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze zetten daarvoor in op drie pistes: het aanpassen van de samenstelling van producten, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument.

Vijf jaar na datum ziet het assortiment waaruit de Belg kan kiezen er al anders uit, zegt de sector. ‘De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend’.

Daarnaast ging het percentage verzadigd vet in chocoladeproducten en biscuiterie naar beneden met respectievelijk 1,2 procent en 3,2 procent. Daarmee halen de chocoladeproducten de vijf jaar geleden afgesproken norm niet. En voor frisdranken is er een gemiddelde suikerreductie van 7 procent, door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.

Ook in zuivel zit gemiddeld minder suiker (-3,8 procent) dan in 2012 door recepten van onder andere yoghurt, yoghurtdrinks, chocolademelk en desserts aan te passen.

Naast deze productgroepen werden ook initiatieven genomen voor andere producten zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes.