Wordt onze voeding gezonder? Meer vezels en alsmaar minder suiker en vet in producten dan vijf jaar geleden

© BELGAIMAGE

De voedingssector heeft de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten verminderd, en meer vezels toegevoegd. Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, en minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelden maandag een en ander voor op een persconferentie.

adm

De sector en Volksgezondheid startten in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze zetten daarvoor in op drie pistes: het aanpassen van de samenstelling van producten, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument. Vijf jaar na datum ziet het assortiment waaruit de Belg kan kiezen er al anders uit.

“De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend”, klinkt het. Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5 procent meer volkoren granen toe. Daarnaast ging het percentage verzadigd vet in chocoladeproducten en koekjes naar beneden met respectievelijk 1,2 procent en 3,2 procent. En voor frisdranken is er sprake van een gemiddelde van 7 procent vermindering van suiker, door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.

Ook in zuivel zit gemiddeld minder suiker (-3,8 procent) dan in 2012 door recepten van onder andere yoghurt, yoghurtdrinks, chocomelken en desserts aan te passen. Naast deze productgroepen werden ook initiatieven genomen voor andere producten zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes.

Test Aankoop: ambitieuzer

Consumentenorganisatie Test Aankoop vindt het goed dat de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voeding verminderd is, maar benadrukt maandag in een reactie dat de voedingssector gerust nog wat ambitieuzer mag zijn.

Fevia, Comeos en de FOD Volksgezondheid publiceerden maandag de eerste resultaten van een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze deden gezamenlijk inspanningen om suiker en vet in voedingsmiddelen terug te dringen. “Hoewel Test Aankoop benadrukt dergelijke initiatieven te steunen, stelt het niettemin vast dat de ambities niet ver genoeg gaan”, reageert de organisatie.

Die wil onder meer dat er een onafhankelijke instantie komt om de objectiviteit van de bereikte resultaten te evalueren, naar het voorbeeld van de ‘Observatoire de la qualité de l’alimentation’ in Frankrijk.

“Test Aankoop onderstreept dat het installeren van een ‘Nutriscore’-systeem voor voeding cruciaal is om op die manier voedingsinformatie snel bevattelijk te maken voor de consument. Een oplossing die algemeen zou moeten zijn voor de hele markt maar voor de industrie geen prioriteit blijkt.”

Daarnaast vindt de consumentenorganisatie het jammer dat de consument niet betrokken is geweest bij het proces en vraagt ze dat reclame voor verwerkte producten wordt stopgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen