Direct naar artikelinhoud
Terreur

Politie beschouwt aanval op politiekantoor in Barcelona als terreurdaad

De dader werd doodgeschoten door een van de aanwezige agenten.Beeld AFP

De aanval van vanochtend op een politiekantoor in Barcelona wordt onderzocht als een terreurdaad. Dat heeft commissaris van de Mossos d'Esquadra Rafel Comes verklaard.

Vanochtend om iets voor 06.00 uur viel een man met een mes binnen in het politiekantoor van Cornellà. Hij werd doodgeschoten door een van de aanwezige agenten. Buiten de dader raakte niemand gewond. 

"Er hebben zich zeer ernstige feiten voorgedaan, met name een aanval met een mes. De dader heeft Allah aangehaald. We behandelen dit als een terreuraanval", zei de commissaris . Eerder meldden verschillende media al dat de dader, een 29-jarige man van Algerijnse afkomst, "Allahu Akbar" (God is groot) geroepen had. De agent die zijn wapen trok, deed dat uit zelfverdediging, klinkt het nog. 

De agent die zijn wapen trok, deed dat uit zelfverdediging, stelt Rafel Comes, commissaris van de Mossos d'Esquadra.Beeld EPA

"Moorddadige intenties"

Volgens de Mossos is het duidelijk dat de dader het "met een groot mes" gemunt had op de politieagenten die in het kantoor aanwezig waren. "Hij had moorddadige intenties, en had zijn daad om de agenten aan te vallen en zichzelf om het leven te brengen op voorhand gepland", klinkt het. De politie voert momenteel een onderzoek uit in de woning van de dader.

De agenten die maandagochtend aanwezig waren in het kantoor van Cornellà, krijgen psychologische bijstand.

Op de vraag of de dader banden zou hebben met de daders van de aanslagen van een jaar geleden in Barcelona en Cambrils, kan Comes geen antwoord geven. "Er zijn geen aanwijzingen dat er een band zou zijn tussen de twee", zegt hij. De aanslag werd (nog) niet opgeëist, en het is dan ook niet duidelijk of de dader tot een netwerk behoort.