Photonews
Volledig scherm
© Photonews

Warmere Noordpool maakt hittegolven bij ons gevaarlijker

De opwarming van de Noordpool blokkeert ons zomerweer. Het maakt de hittegolven in onze contreien gevaarlijker, stelt een nieuwe studie.

16 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Marco Maerten, ook Armand Pien wist al dat de straalstromen het weer aan het oppervlak beïnvloeden, niet omgekeerd. Bij hoge zonneactiviteit is er 10% meer UV straling, die warmt het ozon in de lagere stratosfeer op, vooral in de tropen, waardoor het temperatuurverschil tropen-polen toeneemt en de straalstromen meer richting polen lopen. Omgekeerd bij lage zonneactiviteit...
  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Ferdinand,weerom heb je fout. De straalstroom bevindt zich in de bovenste lagen van de atmosfeer,daar wordt het weer gemaakt. Temperatuursverschillen hebben wel invloed op de windsterkte,dus ook op de straalstroom.Geleerd in 6de leerjaar en ook geleerd van Armand Pien.
  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Walter Lippens..statistieken(niet gemanipuleerde) bewijzen anders het tegendeel,en iemand die veel in de natuur gaat wandelen,lopen..merkt al jaren dat de verandering steeds sneller gaat.En niet enkel in Belgie,ik ben per jaar 8 maanden in Zwitserland. Bekijk maar eens meteoschweiz en alle artikels aldaar.
  • mich lee

    6 jaar geleden
    Ferdinand Engelbeen, de straalstroom wordt gevoed, aangevuurd door de temperatuurverschillen tussen de polen en de meer centrale breedtegraden en de rotatie van de aarde. Doordat de temperatuurverschillen kleiner worden is er minder luchtverplaatsing, net zoals door de smeltende ijskappen de golfstroom vertraagd die ons weer zachter maakt.
  • Willy Masson

    6 jaar geleden
    Fantastisch nieuws voor mijn geplante olijfbomen. Nu nog wat stijging van de zeespiegel met laat ons zeggen een meter en dan heb ik er zeezicht bij. Gevolgd door hevige sneeuwval in de winter en dan kan ik langlaufen en de sneeuwscooter uithalen top !