Direct naar artikelinhoud
Maya's

Maya's gaven het slechte voorbeeld door het regenwoud al te kappen

Maya's gaven het slechte voorbeeld door het regenwoud al te kappen
Beeld AFP

Bossen leegkappen om akkergrond vrij te maken. Wij doen het, maar de Maya's deden het millennia geleden ook al. Met hun houtkap groeven de Maya's wellicht hun eigen graf en lieten ze een blijvende (negatieve) afdruk op het milieu.

Wat de Maya's duizenden jaren geleden deden, heeft nu nog steeds meetbare gevolgen. De gronden in het gebied dat zij destijds koloniseerden, slorpen nog altijd minder koolstof dan in de tijd voor de Grote Kap. Dat stelt althans een internationaal team van onderzoekers. "Het ecosysteem lijkt radicaal veranderd te zijn om zich nooit daarvan te herstellen", zei geo-chemicus Peter Douglas van de McGill University in Montreal. Douglas is hoofdauteur van een recentelijk in het vakblad Nature Geoscienc gepubliceerde studie. 

Grond behoort tot de belangrijkste opslagers van koolstof op onze planeet, schrijven de wetenschappers. De gronden slorpen het op uit onder andere uitgestorven bladeren, wortels en takken. Tegelijk geven zij het broeikasgas koolstofdioxide aan de atmosfeer af.

Als er te weinig koolstof in de aarde zit, worden de velden onvruchtbaar

Eigen ondergang

Hoeveel koolstof onder de aarde wordt opgeslagen, is uiterst belangrijk voor de landbouw. Is dat te weinig, dan worden de velden onvruchtbaar. Toen de Maya's de bomen begonnen om te hakken op het schiereiland Yucatán, droegen zij volgens de wetenschappers bij tot hun eigen ondergang. 

Zowat vierduizend jaar geleden legde het volk de eerste velden aan. Drieduizend jaar later raakte de Maya-cultuur in verval. Het uitgeroeide woud kwam weer tot leven, maar de grond in de Maya-regio - die momenteel tot de landen Mexico, Belize en Guatemala behoort - kan zijn functie als zogenaamd koolstofreservoir niet meer volledig vervullen. Volgens Douglas is dat een verrassende conclusie. De deskundigen hadden voor hun studie grondmonsters uit verschillende meren in het voormalige Maya-gebied geanalyseerd. 

"Dramatische effecten"

Tot dusver was het onderzoekers onbekend dat of hoe de koolstofreservoirs van de aarde over de honderden tot duizenden jaren heen veranderen. Het nieuwe onderzoek toont een eerste blik over een verandering die "dramatische effecten" dreigt te hebben. Tegelijk toont de studie aan dat de omgang met de aardbodem invloed heeft op hoeveel broeikasgas in de atmosfeer belandt. 

"Dramatische effecten"
Beeld AFP