Direct naar artikelinhoud
Sloppenwijk

Sloppenwijk in Schaarbeek ontruimd

Sloppenwijk in Schaarbeek ontruimd
Beeld Tim Dirven

De politie van Brussel-Noord heeft de sloppenwijk in de buurt van het station ontruimd, twee maanden nadat een expert daartoe opriep in deze krant. Waar de bewoners naartoe zijn, is een raadsel. 

Tientallen daklozen, vooral Roma, maar ook enkele verslaafden hadden een sloppenwijkje gebouwd op een boogscheut van het Noordstation. Op een braakliggend terrein hadden ze met afvalmateriaal en kapotte ramen en deuren enkele barakken getimmerd.

Mensonwaardige omstandigheden, en daarom had Roma-expert Koen Geurts van Foyer opgeroepen om de bidonville zo snel mogelijk te ontmantelen, "in eerste plaats voor de mensen zelf".  

De eigenaars van het terrein hadden een bouwvergunning verkregen, en er was een arrest van de burgemeester dat ze het terrein moesten afsluiten, maar de eigenaars grepen maandenlang niet in. 

Vervolgens is er een controle van de brandweer geweest eind juli, waaruit instortingsgevaar bleek. Op basis daarvan kon de politie optreden, maar dat bleek niet nodig. De eigenaars hadden zelf via de vrederechter een uithuiszetting verkregen.  

"We hebben die bewoners gewaarschuwd dat ze weg moesten en hen geïnformeerd over hulpverlening, waardoor de meesten vandaag al weg waren", zegt Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Clerfayt (DéFI). "Half augustus verbleven hier een vijftigtal krakers, deze ochtend was nog één bewoner aanwezig."

'Binnenkort zullen we dus een aantal van hen opnieuw tegenkomen in een kraakpand'
Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Clerfayt (DéFI)

Waar ze allemaal heen zijn, is dan weer een raadsel. De geboden hulp zouden ze volgens het kabinet van de burgemeester hebben geweigerd. "Binnenkort zullen we dus een aantal van hen opnieuw tegenkomen in een kraakpand", zegt Weber.

Een paar families zou een beroep doen op de noodopvang van Samusocial, maar er is voorlopig niemand in begeleiding bij Foyer, een instelling met expertise in het begeleiden van Roma naar woonst en werk.