Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht zondag wellicht met jongste elftal in vijftig jaar naar Club

Coach Vanhaezebrouck overschouwt zijn 'kleuterklas' op training in Neerpede. Onder hen de 19-jarige Bornauw.Beeld Photo News

22 jaar en 200 dagen: mogelijk is dat zondag de gemiddelde leeftijd van Anderlecht. Daarmee zou dit het jongste paars-wit op Club Brugge sinds 1962 zijn. Is zoveel jeugd wel verstandig?

Jong, jonger, jongst, Royal Sporting Club Anderlecht. Zeker na de komst van Sikou Niakaté (19 jaar, Valenciennes) is paars-wit er nog een tikje groener op geworden. Omdat verdediger Ognjen Vranjes sowieso Club mist, bestaat de kans zelfs dat de Fransman met Malinese roots start tegen blauw-zwart.

Het bondsparket heeft een schorsingsvoorstel van drie speeldagen voor Vranjes gedaan. Dan zou hij Club Brugge, Antwerp en Genk missen. Het bondsparket wil ook 3.000 euro boete voor de Bosniër na zijn uitsluiting tegen Moeskroen. Paars-wit kan niet leven met die straf. Vranjes verschijnt vanmiddag voor de geschillencommissie.

Als Niakaté speelt, wordt de topper ongeacht het resultaat historisch. Dat zit zo: met Niakaté - de eveneens 19-jarige Hannes Delcroix is een alternatief, net als de meer ervaren Dennis Appiah (26) - zou de gemiddelde leeftijd van de basiself op Olympia nauwelijks 22 jaar en 200 dagen bedragen. De laatste keer dat Anderlecht met nog meer piepkuikens bij Club op bezoek ging, was in 1962. Toen werd het 1-1.

'De eigen talenten kennen de rivaliteit met Club terwijl buitenlanders vaak alleen aan hun eigen carrière denken'
Paul Van Himst, Ex-speler Anderlecht

Geen schrik

Stapten die bewuste 15 april met een beginnend baardje op de Anderlecht-bus richting West-Vlaanderen: Georges Heylens (toen 20, nu 77) en Paul Van Himst (toen 18, nu 74). "Een leuke ervaring", mijmert Heylens. "Onze hele ploeg kende elkaar door en door. De meesten speelden al samen van bij de scholieren. Dat zorgde voor automatismen en voor een groot samenhorigheidsgevoel. Schrik? Kenden wij niet. Dat is net het voordeel van een jong team: ongeacht de omstandigheden spelen die gasten voor wat ze waard zijn. Jeugdspelers raken niet geïmponeerd door het publiek of zo. Neen, ze zijn net extra gemotiveerd om zich te tonen."

Het is een stelling waar Van Himst eveneens in gelooft. "Hoe ouder je wordt, hoe meer je denkt dat het niet mag mislukken. En te veel nadenken is nooit een goed idee, dan gaat de druk een negatieve impact hebben. Jonge spelers redeneren niet zo: zij voetballen zonder scrupules. Bovendien kennen de eigen talenten de rivaliteit met pakweg Club vanuit de opleiding, terwijl buitenlanders vaak alleen aan hun eigen carrière denken. Dat is anders."

Het maakt dat de twee clubiconen geen enkele reden zien om Anderlecht in de topper als underdog te beschouwen. Integendeel, toetert Heylens, "er is goesting en kwaliteit. Neem nu Bornauw en Saelemaekers: dat zijn prachtige spelers, die nog beter zullen worden. En ze zijn nu al goed genoeg om Anderlecht te doen winnen." Van Himst vult aan: "We hebben de moeilijke verplaatsing naar Charleroi overleefd. Waarom zou Club dan niet kunnen lukken? Leeftijd is geen excuus. De toekomst is aan de jeugd."

Net die slagzin leek de voorbije twee seizoenen steeds minder van toepassing op Anderlecht. Logisch, zo leek het, gezien de voortdurende drang naar titels. Maar Hein Vanhaezebrouck is van plan die teneur te keren. Met succes voorlopig, gezien de twaalf op twaalf en het herwonnen enthousiasme bij de achterban.

"Formidabel", heeft ook Heylens lof. "Het is een goede strategie. Ik ga in het weekend vaak een kijkje nemen bij de jeugd. Wel, er komen straffe kerels aan. Zelfs als de resultaten uitblijven, waar ik niet in geloof, dan nog moet Anderlecht doorgaan op dit elan. Dan kan de concurrentie op termijn niet meer volgen."