Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Marokko voert dienstplicht opnieuw in

Leden van het Marokkaanse leger tijdens een optocht in 2006.Beeld AFP

In Marokko zal de militaire dienstplicht officieel heringevoerd worden. Dat zou geleidelijk aan gebeuren vanaf 1 oktober dit jaar en gelden voor zowel mannen als vrouwen. Bedoeling is "de integratie van jongeren in het beroeps- en sociale leven" te verbeteren, zo luidt het in een communiqué van het Marokkaanse koninklijk paleis.

en

Marokkaanse koning Mohammed VI sprak zijn bevolking gisteren toe naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de ’Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk’. Tijdens zijn toespraak repte hij - tegen de verwachtingen in - met geen woord over de herinvoering van de dienstplicht, maar praatte hij vooral over de massale werkloosheid bij de jongere Marokkaanse generatie. Hij beloofde daarbij meer jongeren aan een baan te helpen. Dat doet Mohammed VI dus met behulp van de verplichte militaire dienst.

Die dienstplicht zal gelden voor jongeren tussen 19 en 25 jaar oud met uitzondering van studenten. Die krijgen uitstel tot ze afstuderen (en kunnen hun legerplicht nog opnemen tot ze veertig jaar oud zijn). Daarnaast wordt een uitzondering gemaakt voor personen met een handicap, kostwinners en enkele andere specifieke gevallen. Wie wel verplicht van een legeropleiding zal genieten, doet dat minstens een jaar. En wie er onderuit wil muizen, wordt bestraft met een maand cel of een boete. 

Twee paspoorten

De 18 maanden durende dienstplicht werd in 1966 in Marokko ingevoerd en in 1999 verkort tot 12 maanden. In 2006 werd hij helemaal afgeschaft door de koning. In Marokkaanse media wordt gesuggereerd dat de herinvoering van de dienstplicht is ingegeven door de sociale onlusten in het noorden van Marokko. Door jongeren vroeg te disciplineren zouden ze zich minder snel tegen de autoriteiten keren en zouden ze bovendien makkelijker gerekruteerd kunnen worden voor een carrière in het leger of de politie.

Tegelijk met de herinvoering van de dienstplicht is een onderwijshervorming goedgekeurd. Voortaan zullen kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar naar school moeten. De schoolplicht zal gelden tot de leeftijd van 16 (in plaats van 15 nu). Tegelijk komt er een nieuw en performanter pedagogisch model.

"We kunnen niet meer aanvaarden dat ons onderwijssysteem functioneert als een machine die legioenen werklozen aflevert", aldus koning Mohammed VI. Hij zei maandagavond in een toespraak op televisie "verbijsterd" te zijn over de hoge werkloosheidsgraad bij jongeren "ondanks de economische groei". Die groei bedroeg 4 procent in 2017, tegenover 1,2 procent in 2016.