De inwoners van het Groenlandse eiland Innaarsuit keken vorige maand verwonderd toen een gigantische ijsberg wel heel dicht kwam.
Volledig scherm
De inwoners van het Groenlandse eiland Innaarsuit keken vorige maand verwonderd toen een gigantische ijsberg wel heel dicht kwam. © REUTERS

Wetenschappers ongerust: oudste en dikste laag ijs van Noordpool breekt

De oudste en dikste laag zeeijs van de Noordpool is gescheurd. Hierdoor liggen de wateren ten noorden van Groenland, die normaal altijd bevroren zijn, open. Het is de tweede keer dat het ijs is gebroken dit jaar, maar hiervoor is dat fenomeen nooit eerder vastgesteld. Dat schrijft The Guardian. Reden is de warme wind en een hittegolf in het noordelijk halfrond.

6 reacties

  • Liesbeth Van Buiten

    4 jaar geleden
    Opwarming en afkoeling van de aarde zijn van alle tijden. Er is niets nieuws onder de zon. Misschien alleen de hoeveelheid nieuws die we er over krijgen. Het is beter ons voor te bereiden op wat komen gaat, dan het proberen tegen te houden, dat lukt toch niet. De natuur gaat zijn eigen gang, al miljoenen jaren
  • Joris Peeters

    4 jaar geleden
    Ach wetenschappers weten niets en spreken elkaar vierkant tegen naargelang vanwaar de centen komen.
  • Chris Devlaeminck

    6 jaar geleden
    Ongeruste wetenschappers hebben tot nu toe niets opgebracht of iets veranderd.
  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Baldr VanHoek,de oceanen en de noordzee zijn danig opgewarmd dat ze tijdens de winter hun warmte gretig zullen afgeven aan omliggende landen wat zich zal uiten in kletsnatte,zachte winters.
  • emiel wouters

    6 jaar geleden
    Zie dat dit maar geen aardbreuk veroorzaakt. gespleten zoals een appel. En dan 2 halve aarden hebben. Dan pas hebben de wetenschappers gelijk dat ze een gelijkaardige planeet hebben ontdekt zoals onze aarde. EN nog wel in ons zonnestelsel.