Direct naar artikelinhoud
brexit

"Tekort aan medicijnen dreigt in Groot-Brittannië als er geen brexitdeal komt"

"Tekort aan medicijnen dreigt in Groot-Brittannië als er geen brexitdeal komt"
Beeld iStock

Geen brexitdeal betekent voor Britse ziekenhuizen een mogelijk tekort aan medicatie. Daarvoor hebben de diensten binnen de Britse gezondheidsdienst NHS (National Health Service) gewaarschuwd in een brief die de Britse krant The Times te pakken kreeg.

De 'NHS Providers', de vereniging van de verschillende diensten binnen de NHS, beschuldigen de ministers en de bazen van de NHS ervan niet de nodige voorbereidingen te treffen voor het scenario dat er een chaotische brexit zonder duidelijk akkoord zou komen.

"Indien er geen akkoord komt of een harde brexit, kan de volledige bevoorradingsketen van farmaceutische producten vanaf de eerste dag na de brexit beïnvloed worden", schrijft Chris Hopson, de CEO van de groep in de brief aan de NHS-top. "Ook de coördinatie van de volksgezondheid en de ziektebestrijding kunnen eronder lijden", klinkt het.

Voorbereidingen

Hopson wijst erop dat de kans steeds groter wordt dat er geen akkoord komt. Zolang dit risico bestaat, moeten er binnen de NHS uitvoerige voorbereidingen worden getroffen, benadrukt hij. Volgens Hodson moet er een nationaal rampenplan voor alle trusts worden opgezet, "in plaats van te verwachten dat ze elk apart een plan opstellen en het wiel 229 keer moeten heruitvinden".

Een gebrek aan coördinatie kan volgens Hopsen leiden tot een overschot of een tekort van medicijnen en medische instrumenten. Volgens The Guardian liet de NHS al vorige maand weten dat er voorbereidingen moeten worden getroffen om tegemoet te komen aan de verschillende scenario's.

'Er moet een nationaal rampemplan komen in plaats van het wiel 229 keer heruit te vinden'
Chris Hopson, NHS providers

Vandaag vindt in Brussel opnieuw een ontmoeting plaats tussen brexitminister Dominic Raab en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Overmorgen zal de Britse regering een eerste reeks technische nota's publiceren die particulieren en bedrijven moeten helpen om zich voor te bereiden op een 'no-deal scenario'.