Niemand erft meer dan de Belgische Staat: ruim 30 miljoen euro

Geen partner, geen kinderen, zelfs geen neven of nichten. En ook geen testament. Vorig jaar lieten 226 landgenoten hun erfenis na aan de Belgische Staat omdat er geen andere begunstigden gevonden werden. Ruim 30 miljoen euro vloeide zo naar de schatkist.

tg

Erfloze nalatenschappen zijn erfenissen die niet toegewezen kunnen worden, omdat er geen nabestaanden bekend zijn. Of, in een klein aantal gevallen, omdat de familie ze weigert als zij vreest meer schulden te erven dan inkomsten. Om bijvoorbeeld de kinderen van de overledene te behoeden voor diens schulden kan de familie bij de rechtbank een verklaring indienen waarin zij de erfenis weigert. De erfenis, die achteraf soms toch groter blijkt dan men vooraf kon vermoeden, gaat dan naar de schatkist.

In 2017 is de Belgische Staat 226 keer enige erfgenaam geweest, in 2016 was dat nog 81 keer, in 2015 102 keer. Zo maar eventjes 30.173.534 euro vloeide in 2017 naar de schatkist, twee jaar geleden was dat 14.921.503 euro. De staat was daarmee de grootste erfgenaam in ons land.

“Er is geen echte reden waarom er vorig jaar zoveel erfloze nalatenschappen waren. Dat verschilt gewoon van jaar tot jaar”, zegt de FOD Financiën.

Net als iedereen moet ook de Staat als erfgenaam successierechten betalen op het ontvangen bedrag. Dat wordt, zoals de wet voorziet, verdeeld onder de gewesten. Die kregen vorig jaar 5.458.527 euro in de schoot geworpen.

Binnen een verjaringstermijn van dertig jaar kunnen erfgenamen zich toch nog bekendmaken indien ze menen recht te hebben op het geld. Als na onderzoek blijkt dat zij inderdaad een wettelijke erfgenaam zijn, kunnen ze het erfenisbedrag terugvorderen van de Staat. Vorig jaar is dat veertien keer gebeurd, het jaar daarvoor vijf keer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen