Direct naar artikelinhoud
Video Music Awards

Vrouwen en moeders domineren de MTV Video Music Awards

Cardi B (L), Jennifer Lopez en DJ Khaled (R) nemen de prijs in ontvangst voor Beste Samenwerking met hun nummer "Dinero" op de MTV Video Music Awards in New York.Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

In New York zijn gisteren de MTV Video Music Awards (VMAs) uitgereikt. Naar jaarlijkse gewoonte beloonde MTV de beste muzikale prestaties en bijhorende videoclips met het iconische zilveren maanmannetje.

Hiphopsensatie Cardi B opende de avond, terwijl ze deed alsof ze borstvoeding aan het geven was? Ze zette zo meteen ook de toon voor de rest van de avond - een avond waarin vrouwelijke artiesten de meerderheid van de prijzen in de wacht sleepten, maar ook moeders extra in de bloemetjes werden gezet.

Na haar openingsspeech werd Cardi B uitgroepen tot Beste Nieuwe Artiest en met haar nummer 'I Like It' mocht de ex-stripper ook nog eens de VMA voor Hit van de Zomer in ontvangst nemen. Het was haar eerste publieke verschijning sinds haar bevalling, en nadat ze uitgeroepen werd tot Beste Nieuwe Artiest deed ze nog een oproep naar de critici die zeiden dat een baby het einde van haar carrière zou betekenen. “Ik was zwanger, ik ben bevallen, en ik ben nog steeds prijzen aan het winnen”, zei ze triomferend.

Ook Camila Cabello mocht meermaals het podium op. De voormalige Fifth Harmony-zangeres kreeg twee van de meest geanticipeerde prijzen van de avond mee naar huis: ze werd Artiest van het Jaar, en haar videoclip voor 'Havana' kreeg de prijs voor Video van het Jaar. Vóór de prijsuitreiking liep Cabello nog over de rode loper met haar date: haar mama.

Nog een derde artieste die dubbel won, was Jennifer Lopez. Het nummer 'Dinero', haar samenwerking met DJ Khaled en Cardi B, won Beste Samenwerking en Lopez zelf werd vereerd met de Michael Jackson Video Vanguard Award, een prijs ter erkenning van haar bijdrage aan de muziek- en filmwereld. Terwijl ze de prijs in ontvangst nam bedankte ze haar “twee kleine engeltjes”, maar ook haar moeder Lupe, wie ze de “de originele danskoningin” noemt.

‘Ik was zwanger, ik ben bevallen, en ik ben nog steeds prijzen aan het winnen’
Cardi B

Het laatste grote eerbetoon aan moeders die avond kwam er van popster Ariana Grande. Zij bracht haar nummer 'God Is a Woman' in de stijl van Het laatste avondmaal en werd daarin bijgestaan door zowel haar moeder als grootmoeder. Voor haar nummer 'No Tears Left to Cry' kreeg Grande de VMA voor Beste Popvideo.

Om het rijtje van vrouwelijke winnaars af sluiten was er ook nog het nummer 'Chun-Li ' van rapper Nicki Minaj, dat een maanmannetje verdiende voor Beste Hiphopvideo. En Hayley Kiyoko werd Push Artiest van het Jaar, een categorie met opkomende artiesten die door MTV zelf worden gesteund.

Nog winnaars

Nummer van het Jaar: Post Malone – 'rockstar' [ft. 21 Savage]

Beste Dancevideo: Avicii – 'Lonely Together' [ft. Rita Ora]

Beste Latinvideo: J Balvin – 'Mi Gente' [ft. Willy William]

Beste Rockvideo: Imagine Dragons – 'Whatever It Takes'

Video met een Boodschap: Childish Gambino – 'This Is America'

Beste Regie: Childish Gambino – 'This Is America'

Beste Choreografie: Childish Gambino – 'This Is America'

Beste Cinematografie: The Carters – 'APES**T'

Beste Visuele Effecten: Kendrick Lamar & SZA – 'All The Stars'

Beste Montage: N.E.R.D – 'Lemon' [ft. Rihanna]