Langere periodes van extreem weer op komst

© katrijn van giel

De ongewoon hete en droge zomer in Europa is waarschijnlijk veroorzaakt door de snelle opwarming van de Noordpool. Het lijkt erop dat we in de toekomst nog meer periodes krijgen waarin extreem weer tot wel een maand lang kan aanhouden, en dat brengt risico’s met zich mee.

domi/wle

Tot die conclusie komen Nederlandse en Amerikaanse klimaatexperts in een studie die gepubliceerd is in het blad Nature communications. De oorzaak ligt volgens hen op de Noordpool. De relatief hoge temperaturen daar maken de straalstroom trager.

Op de breedtegraad waar het grootste deel van West-Europa zich bevindt, is de invloed hiervan het sterkst merkbaar. Dat betekent dit dat hetzelfde extreme weertype hier wekenlang kan blijven hangen.

Eerder was al duidelijk geworden dat de ontregelde straalstroom in de winter tot meer extreme koude kan leiden. Nu wordt ook het verband gelegd met het weer in de zomer, zoals de extreme droogte die we begin dit seizoen zagen.

Maar ook het omgekeerde kan volgens hen gebeuren: Als het hard regent zou dat in het slechtste geval ook lang kunnen aanhouden, met kans op overstromingen.

De onderzoekers waarschuwen dat de warmere en drogere zomers gevolgen zullen hebben voor de voedselproductie in Europa, Rusland en de VS.