Direct naar artikelinhoud
Taiwan

Taiwan speelt opnieuw diplomatieke bondgenoot kwijt aan Peking

Chinees minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi (rechts) maakt de Salvadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Castaneda (links) het hof tijdens een ceremonie in Peking, ter ere van de nieuwe diplomatieke relatie tussen beide landen.Beeld EPA

Taiwan heeft opnieuw een diplomatieke partner verloren aan de Volksrepubliek China. Vandaag kondigde El Salvador aan dat het vanaf heden de regering in Peking erkent als de rechtmatige vertegenwoordiger van het Chinese volk. 

El Salvador is al het derde land in enkele maanden tijd dat de diplomatieke relaties met Taiwan heeft stopgezet. Eerder op het jaar deden Burkina Faso en de Dominicaanse Republiek al hetzelfde. Pekings 'één China'-principe vereist dat andere landen hun formele erkenning van de Taiwanese regering intrekken in ruil voor diplomatieke banden met het Chinese vasteland. 

"Alle bilaterale samenwerkingsprojecten zullen beëindigd worden", bevestigde de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. El Salvador zou Taiwan herhaaldelijk om financiële steun hebben gevraagd voor een havenproject en zou de diplomatieke relatie hebben gebruikt als een middel om Taiwan onder druk te zetten. Taiwan was volgens de minister echter niet bereid om steun te bieden aan het "doelloze project".

De Salvadoraanse president Salvador Sánchez Cerén sprak dan weer van "een stap in de juiste richting". Volgens hem is de diplomatieke omdraai van zijn land in de geest van "de beginselen van het internationaal recht, de internationale relaties en de onvermijdelijke trends van de tijd".

Peking

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken wees ook met de vinger naar Peking, dat volgens hem bezig is met een offensief om Taiwan diplomatiek te isoleren. Wu insinueerde dat Peking de overgebleven diplomatieke relaties van Taiwan voor zich probeert te winnen door hen financieel interessante voorstellen te doen. "Wij zijn echter niet bereid om mee te doen aan deze op geld gebaseerde competitie."

'Wij zijn niet bereid om mee te doen aan deze op geld gebaseerde competitie'
Joseph Wu, Taiwanees minister van Buitenlandse Zaken

Het conflict tussen Peking en Taipei is al bijna 70 jaar oud. Nadat de Chinese nationalisten in 1949 de burgeroorlog op het vasteland verloren tegen Mao's communisten, installeerden zij een regering op het nabijgelegen eiland, Taiwan. Tot op heden beschouwen zowel de regering in Taipei als die in Peking zich als de rechtmatige vertegenwoordiger van het Chinese volk. 

De VS erkenden nog tot 1979 de in Taiwan gevestigde regering als de gewettigde machthebber in China en was daarmee het laatste belangrijke westerse land dat de diplomatische banden met Taipei officieel verbrak. België erkende de regering van Taiwan tot 1971, maar behield sindsdien net als de meeste andere westerse naties wel officieuze banden met het eiland.

Straf van de geschiedenis

De druk op Taiwan werd onder Chinees president Xi Jinping de laatste paar jaren op alle terreinen terug fel opgevoerd. De in 2016 verkozen Taiwanese president Tsai Ing-wen is namelijk een voorstander van Taiwanese onafhankelijkheid en probeert via informele kanalen democratische landen te overtuigen van haar zaak. 

Voor de Communistische partij van China is onafhanklijkheid echter geen optie. Xi en de zijnen willen een verenigd China (waar Taiwan volgens hen deel van uitmaakt) onder hun bewind. De Chinese president stelde tijdens een toespraak in maart nog dat Taiwan "de straf van de geschiedenis" kon verwachten voor elke poging tot separatisme.