Waarom we nu ook in de vakantie in de file staan? Onder meer door de Rode Duivels

© Belga

Nog een traditie die wankelt: minder files in de vakantie. In juli stond er dit jaar dagelijks 71,44 km file. 10 kilometer meer dan vorig jaar. Een deel van de verklaring ligt bij de Rode Duivels.

pom

Uit cijfers die VTM Nieuws opvroeg, blijkt dat de files op de weg dit jaar geen vakantie nemen. Gemiddeld stond er afgelopen juli dagelijks 10 kilometer meer file dan in juli vorig jaar. Er stond dit jaar elke julidag zelfs 30 kilometer meer file dan in 2011.

Joni Junes van de automobilistenvereniging VAB ziet een aantal verklaringen voor de gestegen vakantiefiles.

De Rode Duivels

“Tijdens de matchen van de Rode Duivels op het WK, zagen we hoe het verkeer stilviel omdat iedereen de match wilde zien. Dat betekende wel dat net voor de match iedereen zich naar huis repte. Daardoor was er plots een verkeerspiek die tot files leidde.”

Het mooie weer

“Door de mooie zomer hebben mensen veel meer uitstapjes gedaan dan op een ‘traditionele’ regenachtige zomerdag. Ook dat betekent meer volk op de weg, dus meer kans op file.”

De wegenwerken

“Deze zomer waren er nogal wat wegenwerken. Onder andere op de E40 ter hoogte van Gent, waar het kustverkeer vastliep.”

Ongevallen met trucks

“In juli waren er opvallend veel ongevallen met trucks. Dat leidt altijd meteen tot ellendig lange files.”

Toenemend verkeer

“Elk jaar komt er anderhalf procent meer auto’s bij. Maar onze wegencapaciteit blijft altijd even groot. Meer auto’s op evenveel wegen leidt ook tot meer files.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen