Direct naar artikelinhoud
Grenfell-brand

'V for Vendetta'-auteur keert terug uit pensioen om Boris Johnson te bekritiseren voor Grenfell-brand

De brand in de Londense Grenfell Tower in juni vorig jaar kostte meer dan 70 mensen het leven.Beeld rv

De legendarische stripauteur Alan Moore kondigde twee jaar geleden zijn afscheid aan van de stripwereld, maar komt nu terug om met de vinger naar Boris Johnson te wijzen.

Alan Moore, die u misschien kent als de auteur van graphic novels als Watchmen en V for Vendetta, werkte samen met 23 andere auteurs aan 24 Panels, een stripreeks ten voordele van de slachtoffers van de Grenfell Tower-brand vorig jaar. Er sloeg toen een brand uit in het 24 verdiepingen hoge gebouw in Londen, met meer dan zeventig dodelijke slachtoffers als gevolg.

Melinda Gebbie, Moore’s echtgenote, nam de illustratie op zich en tekende Boris Johnson als een gevangene die zijn foto laat nemen. Moore schrijft ernaast: “Schande en schaamte zijn voor eeuwig”, verwijzend naar Johnsons tijd als burgemeester van Londen, toen hij knipte in het budget van de Londense brandweer. Kieron Gillen, de curator van het project, noemt de bijdrage van het koppel “een van de meest politiek geladen stukken in het boek”.

Twitter bericht wordt geladen...

24 Panels is de spirituele opvolger van 24 Stories, een verzameling kortverhalen die eerder dit jaar verscheen en waarvan de opbrengsten ook volledig naar de overlevenden van de Grenfell-brand gingen. Nog een gelijkenis tussen 24 Panels en 24 Stories is dat er in beide gevallen twaalf bekende auteurs en illustrators vrijwillig bijdroegen aan het project, terwijl de overige twaalf werken ingestuurd werden door het publiek.

“Bij een ramp als de Grenfell-brand zien we de beelden en beseffen we wel wat de onmiddelijke fysieke gevolgen zijn,” zegt Gillen, “maar we denken zelden aan de schaduw die eruit voortkomt en hoe lang het duurt voordat mensen met die pijn en dat verlies leren leven.”