Direct naar artikelinhoud
Jobs

Krapte op arbeidsmarkt wordt groter: per vacature slechts vier kandidaten

Krapte op arbeidsmarkt wordt groter: per vacature slechts vier kandidaten
Beeld ANP XTRA

Per vacature zijn er slecht vier werkzoekenden beschikbaar, blijkt uit een rapport van het Leuvense Steunpunt Werk. Door de goede economische conjunctuur en de dalende werkloosheid was de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt de voorbije tien jaar nooit groter dan nu.

Werkgevers hebben het dus steeds moeilijker om voldoende geschikte sollicitanten te vinden voor de vacante functies, blijkt uit het rapport dat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vandaag voorstelde en waarover De Standaard bericht.

Gemiddeld zijn er 4,2 werkzoekenden per vacature in Vlaanderen, blijkt uit de meest recente gegevens van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Vorig jaar waren dat er nog 5,6 en vier jaar geleden nog 9,3.

Het aantal kandidaten voor een vacature is dus meer dan gehalveerd in de voorbije vier jaar. De krapte is nog nijpender bij jobs voor hooggeschoolden. Daar gaat het om 2,3 kandidaten per vacature. Vier jaar geleden waren dat er nog 5,2.

Aantal werkzoekenden blijft dalen

In juli ontving de arbeidsbemiddelingsdienst 20.338 vacatures, een stijging van 14,5 procent op jaarbasis. Die maand stonden er 52.557 vacatures open, wat een toename is met 36,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Daarnaast daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden in juli voor de 36ste opeenvolgende maand tot 205.977. Op jaarbasis komt dit neer op een daling met 8,5 procent. Het aantal dat binnen de maand weer werk vindt, steeg in het tweede kwartaal tot 10,1 procent, tegenover 9,8 procent in dezelfde periode een jaar eerder. 

Minder faillissementen

Daarnaast blijkt dat de Vlaamse arbeidsmarkt in de eerste helft van 2018 in opmars bleef. Hoewel de groei van de uitzendactiviteit en het ondernemers- en consumentenvertrouwen stokte, wijzen de meeste andere trendindicatoren volgens Steunpunt Werk nog steeds in de goede richting. Zo liep het aantal faillissementen terug, nam de werkzaamheid toe en daalde de werkloosheid verder.

Ook de tewerkstellingsgroei zette zich voort, vooral in de commerciële dienstensectoren. Opgesplitst naar subsector is de informatiesector verhoudingsgewijs opnieuw de sterkste groeier.