Direct naar artikelinhoud
Binnenland

"Chronische verwaarlozing" in Antwerps Stadspark: van droge vijver tot gedumpte konijnen

In het Stadspark kom je geregeld konijnen tegen. Ze worden er gedumpt door hun baasjes, en overleven er meestal geen week.Beeld Tim Dirven

Komt het ooit weer goed met het Antwerpse Stadspark? De gortdroge vijver, zieke bomen of gedumpte konijnen, het zijn symptomen die jaarlijks opduiken. "Onze tuin wordt chronisch verwaarloosd", zegt het buurtcomité, dat met juridische stappen druk op de ketel wil zetten.

De kloof tussen potentieel en realiteit is op weinig plaatsen zo zichtbaar als in het Antwerpse Stadspark. Wie er heel even door een roze bril durft te kijken, ziet een oase aan rust in het hartje van Antwerpen met een glinsterende watervijver, omringd door fauna, flora en bezoekers. Central Park in miniatuurvorm, zeg maar. Helaas, zet die bril af en de groene long verdort al snel.

De vijver bijvoorbeeld, die door infrastructuurwerken in de binnenstad en een drastisch gedaalde grondwaterspiegel al sinds vorig jaar helemaal is opgedroogd. Intussen tiert het onkruid welig in de droge kuip en raken de omliggende bomen verziekt door de hittestress. De oude kastanjelaar, die de ingang van de Rubenslei elan geeft, liet deze zomer eerst zijn bladeren, dan zijn takken en nu ook het leven. De natuur heeft duidelijk gevoel voor een dramatische toets, zo naast het monument der gevallen soldaten.

Dit is voor veel mensen echt hun tuin, daar hechten ze ongelofelijk veel belang aan. Maar wat je hier ziet, is chronische verwaarlozing
Freddy Opsomer, voorzitter buurtcomité

Konijnendumping

Volgens Freddy Opsomer (63) staat de boom symbool voor de toestand van het Stadspark: "Bij veel historische bomen verkort de levensduur met rasse schreden." Opsomer trekt het zich allemaal aan, als voorzitter van het Buurtcomité Antwerps Stadspark, een groep van ruim 300 bewoners die elkaar vinden via de buurtapp Hoplr.

"Dit is voor veel mensen echt hun tuin, daar hechten ze ongelofelijk veel belang aan. Maar wat je hier ziet, is chronische verwaarlozing", oordeelt Opsomer hard. De klachten zijn inderdaad divers en – als je de berichtgeving erop naleest – wordt er al een decennium lang aan dezelfde alarmbel getrokken. Het gaat al die tijd over de droge vijver, zieke bomen, maar ook sluikstorten en slechte of kapotte verlichtingspalen. "Veel mensen durven het park niet in als het donker wordt." Al lijkt de voormalige drugs- en prostitutiereputatie van het park wel wat verdwenen.

En dan is er nog die ene, wat meer bizarre uitwas van het Stadspark: tamme konijnen die er gedumpt worden. "Meestal door mensen die op vakantie vertrekken en denken dat die konijnen hier vrolijk zullen rondhuppelen", zegt buurtbewoner Jonas De Koning (26), die naar eigen zeggen dagelijks "twaalf tot twintig" van de gedumpte diertjes in het park ziet.

Lang moeten we de contouren van de vijver inderdaad niet af te speuren om een konijn te spotten. Het eerste springt nog vrolijk in het rond, het tweede ligt te rotten tussen het onkruid. "Amai, die zat duidelijk met de schijterij", kucht de fotograaf. Diarree dus. "Ze hebben geen water, enkel dor gras en beschimmeld brood, waardoor ze infectieziekten oplopen", legt De Koning uit. "Omdat ze geen hol weten te graven, zijn ze ook onbeschermd voor ratten of roofvogels die hen verwonden. Ze overleven hier niet meer dan een week."

Zo loopt het dus af voor de konijnen in het Stadspark.Beeld Tim Dirven

Waterzaak

"Er is in dit park compleet wanbeheer", vertelt bewoonster Kristel Sieprath (31) teleurgesteld. Ze wijst naar het beheersplan uit 2013 en waar "amper punten van uitgevoerd zijn". De situatie lijkt te verslechteren: zo zijn de vangacties van konijnen tijdelijk afgebouwd "omdat de stelplaats van de dienst Stadsbeheer wordt gerenoveerd", zegt schepen van Dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Over het grootste probleem, het grondwaterpeil dus, krijgt Freddy Opsomer van het stadsbestuur vooral te horen dat ze 'geduld' moeten hebben, dat dit kadert in het klimaatgerichte 'hemelwaterplan'. "Wij hebben geen geduld meer, wij beleven deze toestand elke dag. Er is genoeg gestudeerd en gepland, tijd om stappen te kiezen." Een betere ontkoppeling van regenwater en rioolwater bijvoorbeeld, denkt Opsomer, of het sp.a-voorstel om een spooraquaduct aan te leggen dat water vanuit het Lobroekdok aanlevert.

Voor de stad is dit een klein stukje in een grote puzzel, voor een district is dit een hoofddoel. Het Stadspark verdient een structureel plan
Paul Cordy, districtsvoorzitter

"Want de vijver is dan wel het meest zichtbare probleem, het grondwaterprobleem geldt voor de hele binnenstad", zegt Opsomer, die het Stadspark eerder ziet als symbooldossier. Dat laatste lijkt het trouwens letterlijk te worden, want er zou ook een 'waterzaak' komen, zoals er eerder een luchtzaak was. "We ondernemen momenteel juridische stappen om meer druk op de ketel te zetten."

Dat uit zich nu al in meer overlegmomenten met de bevoegde schepenen, al schuift die bevoegdheid in de volgende legislatuur door naar het district. Een goede zaak, vindt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA): "Voor de stad is dit een klein stukje in een grote puzzel, voor een district is dit een hoofddoel. Het Stadspark verdient een structureel plan, en daar ben ik zeker niet pessimistisch over."

Freddy Opsomer toont zich bezorgd, niet enkel over het park maar over de hele binnenstad.Beeld Tim Dirven