Britse buitenlandminister vordert nieuwe EU-sancties tegen Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt roept op tot bijkomende sancties van de EU tegen Moskou wegens de gifaanslag tegen de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Het 'agressieve en kwaadwillige gedrag' van Rusland ondermijnt de internationale orde, zei Hunt in een toespraak in de Amerikaanse hoofdstad Washington. "Het Verenigd Koninkrijk vraagt zijn bondgenoten vandaag nog een stap verder te gaan waarin we de Europese Unie oproepen om Rusland uitgebreide sancties op te leggen, zodat we schouder aan schouder kunnen staan met de VS." Een woordvoerster van Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, reageerde terughoudend. Ze wees erop dat veel EU-landen na de aanslag al Russische diplomaten hadden uitgewezen en dat gezamenlijke EU-sancties door de EU-ministerraad moeten worden goedgekeurd. Dit zou een unaniem besluit van de 28 lidstaten vereisen. Het Kremlin zei alleen maar dat het nutteloos was om te reageren op 'onuitgesproken woorden'.

De Verenigde Staten hadden wegens de gifaanslag recentelijk nog nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd, die naar verluidt woensdag van kracht worden. De zaak had al geleid tot een diplomatieke rel tussen Moskou en verschillende westerse landen, waarbij langs beide zijden tientallen diplomaten werden uitgewezen.

Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden begin maart bewusteloos aangetroffen op een bank in een park in het Britse stadje Salisbury. Ze waren met het chemisch middel novitjsok vergiftigd en ontsnapten ternauwernood aan de dood. Londen acht Moskou verantwoordelijk voor de aanslag, maar het Kremlin wees de beschuldigingen van de hand. Bewijzen konden nooit hard gemaakt worden. Later kwam ook een Brits echtpaar uit het nabijgelegen Amesbury met het zenuwgif in contact. De man overleefde dit, zijn 44-jarige echtgenote overleed op 8 juli aan de gevolgen.

bron: Belga