Direct naar artikelinhoud
Media

Opiniesite Doorbraak rekent op bloedworst en Theo Francken

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) brengt eind september een boek uit bij de opiniewebsite Doorbraak, en geeft een week later een gastlezing op het sponsordiner van de Vlaamse opiniewebsite.Beeld BELGA

De Vlaamse opiniewebsite Doorbraak organiseert een sponsordiner met een lezing van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Geïnteresseerden moeten 200 euro neertellen. Opvallend, voor een website die zich onafhankelijk noemt.

Steak tartaar met een parmezaankoekje, gevolgd door sint-jakobsvruchten met bloedworst, een gerookt varkenshaasje met chorizo, zoete aardappel en een looksausje, en als afsluiter parfait van amandel en hazelnoot en eau de vie. Dat krijgen 140 fans van Doorbraak op dinsdag 2 oktober voorgeschoteld tijdens het sponsordiner dat de nieuwswebsite organiseert. Het diner kost 200 euro per persoon. Voor dat geld krijgen de aanwezigen eveneens een lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Dat Doorbraak in Vlaamse hoek te situeren is, is geen geheim. De website werd opgericht in de schoot van de Vlaamse Volksbeweging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Doorbraak nauwe banden onderhoudt met politici van Vlaams-nationalistische partijen. Dat de website nu geld probeert binnen te halen door de aanwezigheid van Francken is echter nog iets anders. Op die manier wordt Doorbraak heel hard met N-VA geassocieerd.

'We hebben geen prerogatieven voor deze of gene politicus of partij. Als (PVDA-voorzitter) Peter Mertens bij ons een boek zou willen uitbrengen, mag dat'
Pieter Bauwens, hoofdredacteur Doorbraak

Daar is niets van aan, benadrukt Pieter Bauwens, de hoofdredacteur van Doorbraak. "Ons sponsordiner is een jaarlijkse traditie. Op die manier halen wij geld op om onze website te financieren. Vorig jaar was (de Nederlandse rechtse politicus, DBA) Thierry Baudet te gast. Nu is dat Francken, omdat hij eind september zijn boek Continent zonder grens bij ons uitbrengt."

Breed spectrum

Bauwens benadrukt dat Doorbraak een onafhankelijke Vlaamse opiniewebsite is, die een forum biedt aan vertegenwoordigers van het hele politieke spectrum. "Eind mei heeft Sam van Rooy (Vlaams Belang) bij ons een boek gepubliceerd, en in het verleden hebben we ook al boeken uitgebracht van Björn Rzoska (Groen) en Jean-Marie Dedecker (LDD). Onze corebusiness is politiek, maar we hebben geen prerogatieven voor deze of gene politicus of partij. Als (PVDA-voorzitter, red.) Peter Mertens bij ons een boek zou willen uitbrengen, mag dat."

Een boek uitbrengen is echter nog van een andere orde dan een sponsordiner, vindt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). "Dan ga je echt rekenen op een politicus om geld in te zamelen. Het gaat nog niet zover als de verzuilde partijkranten zoals we die vroeger kenden, maar dit maakt het wel moeilijk om je hyperobjectief op te stellen ten opzichte van de N-VA. Het is raar, want Doorbraak wil echt afstand nemen van de partijpolitiek, en stelt zich ook kritisch op ten opzichte van de N-VA. Dit is toch een kleine smet op hun blazoen."

'Dit maakt het wel moeilijk om je hyperobjectief op te stellen ten opzichte van de N-VA'
Nicolas Bouteca, politicoloog (UGent)

Bauwens herhaalt de onafhankelijke koers van zijn website. "Wij krijgen geen geld om iets al dan niet te publiceren. Niemand van de N-VA of een andere partij heeft te bepalen wat wij wel of niet doen."

Francken zelf was niet bereikbaar voor commentaar. De plaatsen voor het diner lopen, net als voor de boekvoorstelling een week eerder, al aardig vol, laat Doorbraak nog weten.