Belgisch-Marokkaanse moslimterrorist opgepakt: Buitenlandse Zaken niet ingelicht

© Photo News

De Belgisch-Marokkaanse moslimextremist die begin deze maand in Marokko is opgepakt, moet in september voor het Brusselse hof van beroep verschijnen. Dat heeft Belga vernomen bij het federaal parket. Gerechtelijke bronnen wijzen er echter op dat het niet gaat om Saïd El Amraoui, zoals Het Laatste Nieuws schrijft, maar om Bilal E.I. Die laatste werd in april door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken terwijl voor El Amraoui de strafvordering onontvankelijk werd verklaard omdat hij maanden eerder in Marokko al veroordeeld was en dat mogelijk gebeurde op basis van bekentenissen die onder foltering waren afgelegd.

Het Laatste Nieuws meldde woensdag dat een Belgisch-Marokkaanse moslimextremist, begin deze maand opgepakt was in Marokko. De man werd er in België van verdacht dat hij samen met zijn schoonbroer Mohamed Z. en Khalid B. een aantal jonge moslims geradicaliseerd had en ertoe had aangezet om naar Syrië te trekken en zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat en andere jihadistische groepen. Nog volgens Het Laatste Nieuws was de man in België vrijgesproken maar hadden de Marokkaanse autoriteiten hem begin deze maand opgepakt toen hij op vakantie trok.

Persoonsverwisseling

Buitenlandse Zaken meldde dat het niet op de hoogte was van de arrestatie van de man maar gerechtelijke bronnen wijzen erop dat er een persoonsverwisseling is gebeurd. De man die recent in Marokko is opgepakt, zou immers niet Saïd El Amraoui zijn, zoals Het Laatste Nieuws schrijft, maar Bilal E.I.

Zowel El Amraoui als E.I. stonden begin 2018 samen met 11 andere verdachten terecht voor de Brusselse correctionele rechtbank omdat ze mensen zouden geronseld hebben voor de gewapende strijd in Syrië of zelf in Syrië zouden gestreden hebben. Het onderzoek naar die zogenaamde Maaseikse filière begon toen speurders van de federale gerechtelijke politie die onderzoek voerden naar Sharia4Belgium, merkten dat een aantal mensen die opdoken in de entourage van Fouad Belkacem hen bekend voorkwamen. Het bleek te gaan om mensen die in de eerste helft van de jaren 2000 verdacht werden van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de Marokkaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004.

Jongeren radicaliseren

Nader onderzoek wees volgens het federaal parket uit dat er ook in Maaseik één en ander broeide. Khalid B. en Mohamed Z. zouden daar immers, onder meer vanuit een zelf opgerichte moskee in Neeroeteren een aantal jonge moslims geradicaliseerd hebben en ertoe aangezet hebben om naar Syrië te trekken en zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat en andere jihadistische groepen. Minstens vijftien mensen zouden zo naar Syrië vertrokken zijn. Khalid B. zou de hand gehad hebben in veertien vertrekken en Mohamed Z. in twaalf. B. probeerde zelf ook tot tweemaal toe naar Syrië te reizen maar dat mislukte.

Niet alleen jongeren vertrokken onder B.’s invloed, ook oudere moslims zoals Abdelkader H. Die laatste was één van de mannen die opdook in het GICM-dossier. Volgens het federaal parket was de vijftiger kort voor zijn vertrek naar Syrië, in augustus 2013, voor 600 euro kampeermateriaal gaan kopen bij Decathlon en had hij vanuit Syrië contact gehouden met Khalid B. Ook een andere Syriëstrijder zou veelvuldig in contact gestaan hebben met Khalid B.

De verdediging argumenteerde dat er geen sprake was van terrorisme en al helemaal niet van een georganiseerd vertrek van Syriëstrijders maar de rechtbank achtte de feiten voor een groot deel van de verdachten toch bewezen. Khalid B. en Mohamed Z. werden veroordeeld tot 10 jaar cel, en zeven anderen verdachten celstraffen van 3 tot 8 jaar. Drie verdachten, bij wie Bilal E.I., werden vrijgesproken en voor Saïd El Amraoui werd de strafvordering onontvankelijk verklaard.

Zowel enkele verdachten als het federaal parket gingen in beroep tegen dat vonnis. Dat proces wordt op 10 september ingeleid voor het Brusselse hof van beroep. Naast Khalid B. en Mohamed Z. zal ook Bilal E.I. daar moeten terechtstaan.

El Amraoui is één van de vier moslimextremisten die ervan verdacht werd jongeren te hebben geronseld in Limburg en omstreken om te gaan vechten in Syrië. Volgens het parket zouden zij vanuit een moskee in Neeroeteren hebben geopereerd. El Amraoui en zijn kompanen ontkenden hun betrokkenheid steeds en El Amraoui werd na onderzoek uiteindelijk vrijgesproken. De arrestatie zou totaal onverwacht zijn gebeurd, en zijn familie probeert hem dan ook uit de gevangenis te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen