Direct naar artikelinhoud
Jongdementie

Armoede dreigt voor mensen met jongdementie

Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen is op de hoogte van de problematiek, maar communiceert voorlopig geen verdere maatregelen.Beeld BELGA

Gezinnen van mensen met jongdementie vallen overal door de mazen van het net, terwijl de kosten van hun zorgnoden erg hoog kunnen oplopen. Sommigen dreigen in de armoede terecht te komen. Dat schrijven De Standaard en Knack woensdag. 

Jongdementie wordt niet erkend als een handicap en dus kunnen deze personen geen aanspraak maken op een persoonsgebonden budget. Volgens de gezinnen van de mensen met jongdementie is er, op de mantelzorgpremie van 130 euro na, geen enkele tegemoetkoming en dat terwijl de kosten van een uithuisplaatsing erg hoog kunnen oplopen. Zo'n verblijf in een woonzorgcentrum kost ruim 2.000 euro per maand. 

"Bij elke andere ziekte komt de overheid over de brug, maar hier niet. Als alle rekeningen betaald zijn, houd ik 75 euro per maand over voor ons drieën. Nauwelijks doenbaar", zegt een van hen in De Standaard. Ook in De Morgen getuigde eind juni al een gezin over het gebrek aan financiële tussenkomst voor de zorgkosten.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schaart zich achter de vragen van de mantelzorgers naar meer ondersteuning.

'We zijn op de hoogte van de problematiek'
Kabinet minister Vandeurzen

Niet over communiceren

Net voor de zomervakantie werd over de problematiek nog een fel debat gevoerd in het Vlaams Parlement. Elke Van den Brandt (Groen) en Peter Persyn (N-VA) zetten toen druk op minister Jo Vandeurzen (CD&V) om snel met een oplossing te komen.

Bij het kabinet van Vandeurzen luidt het woensdag dat men bekend is met de problematiek. "We zijn op de hoogte van de problematiek", luidt het bij Vandeurzen. "We zijn die aan het aanpakken, maar kunnen daarover niet communiceren tot de begrotingsbesprekingen eind september."