Direct naar artikelinhoud
asiel en migratie

Uitwijzing Servisch gezin uitgesteld wegens asielaanvraag

Het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel.Beeld Photo News

De Servische vrouw en haar vier kinderen die in het gesloten centrum in Steenokkerzeel verblijven, worden voorlopig niet gerepatrieerd. Dat meldde de VRT eerder deze avond. Een eerste poging deze ochtend kon niet doorgaan, morgen zou normaal een tweede poging volgen. Intussen startte de vrouw echter een nieuwe procedure. 

Eerder op de dag meldde La Libre dat de vrouw asiel heeft aangevraagd in naam van haar oudste zesjarige dochter, die net als haar broers en zussen in België geboren is. Volgens de Franstalige krant deed ze dat na een eerste poging tot repatriëring deze ochtend. De moeder weigerde op het vliegtuig te stappen en werd teruggebracht naar het gesloten centrum.

Het gezin zal tijdens de procedure opgesloten blijven, weet La Libre. De aanvraag zou in een versnelde procedure worden onderzocht zodat de maximale opsluitingsduur van vier weken wordt gerespecteerd.

Uitgeprocedeerd gezin

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen bevestigde dinsdag dat het gezin mag worden uitgewezen. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 onwettig in ons land. Twee keer werden ze ondergebracht in een open gezinswoning in afwachting van hun uitwijzing, maar telkens namen ze de benen.

Sinds augustus bestaat de mogelijkheid om gezinnen met kinderen in een speciaal voorzien deel van het gesloten centrum in Steenokkerzeel onder te brengen, een beslissing die al heel wat stof deed opwaaien. Het Servische gezin is het eerste dat daar sindsdien verblijft.

"Puur proceduremisbruik"

Staatssecretaris Francken wil niet bevestigen of er een asielaanvraag werd ingediend, maar heeft het wel over "puur proceduremisbruik". "De Europese asielrichtlijn laat veel te veel mogelijkheden voor misbruik via achterpoortjes, waardoor via de meest absurde situaties wordt geprobeerd verblijfsrecht af te dwingen", luidt het.