Maggie De Block voert vrijwillige nutri-score in (maar krijgt meteen kritiek)

© ss/pn

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert de nutri-score in. Dat is een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. “Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen”, zegt minister De Block. Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. Producenten of verdelers worden met andere woorden niet verplicht het label te gebruiken. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft meteen kritiek.

De nutri-score gaat van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. Het algoritme op basis waarvan de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken.

Aan de invoering ging volgens een mededeling van de minister een lange overlegronde vooraf met de consumentenorganisaties, experten inzake voeding, de voedingsindustrie en de verdelers. De Block kiest voor de nutri-score omdat die bij een test in Frankrijk een grotere impact bleek te hebben op het koopgedrag dan andere systemen. Ook is het een eenvoudig systeem waarmee de consument in één oogopslag een globale score van het product kan zien. Voorts heeft het de steun van betrokken spelers, wat het effect kan vergroten.

Geen verplichting

De invoering wordt echter geen verplichting, al hoopt de minister wel dat zo veel mogelijk bedrijven het label overnemen. Haar woordvoerder licht toe dat De Block ervan overtuigd is dat een verplichting niet nodig is om succesvol te zijn. Bovendien is het systeem overal verplichten haast onmogelijk, luidt het.

Warenhuisketen Colruyt Group kondigde woensdag al aan dit najaar met de nutri-score van wal te steken, in eerste instantie met een tiental producten.

“Label zal wellicht niet worden gebruikt door meeste producenten”

De nutri-score zal wellicht niet door veel voedingsproducenten worden gehanteerd. Dat meldt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. “Het merendeel is hier geen voorstander van en zal het wellicht dus niet gebruiken”, zo zegt woordvoerder Nicholas Courant. “Volgens ons is dit immers niet het juiste systeem om mensen richting evenwichtige voeding te leiden.”

Fevia stelt onder meer dat de eenvoudige kleurcode “te simplistisch” is om mensen grondig te informeren. “Twee verschillende consumenten kunnen totaal andere noden hebben op het vlak van voeding”, stelt Courant. “De informatie op het etiket moet beter aangepast zijn aan die individuele noden, zoals nu bijvoorbeeld het geval is met de reference intakes”, die percentages ten opzichte van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden weergeven.

Ook is het systeem “te stigmatiserend” ten opzichte van bepaalde producten. “Denk maar aan onze chocolade. Dat is een product waar we trots op moeten zijn. Willen we dat nu echt exporteren met een rode bol op de verpakking? “, zegt Courant. Tot slot wordt ook gepleit voor een Europees systeem om een wildgroei aan labels te vermijden.

De snelle afwijzing van Fevia is opmerkelijk, omdat minister De Block had aangegeven dat de invoering van de nutri-score beslist werd na overleg met onder andere de voedingssector. “Er is inderdaad overleg geweest, maar dat betekent niet dat we er mee instemmen”, zo nuanceert Courant. “We zijn gehoord door de minister en hebben aangegeven dat we hier geen voorstander van zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer