Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

Marc Dutroux in 1996.Beeld belga

De saga rond de streng beveiligde psychatrische afdeling Levanta is nog niet voorbij, Trump vertelt dat hij het zwijggeld om zijn affaires toe te dekken uit eigen zak heeft betaald, en Axel Daeseleire heeft een vraag voor de politici in Antwerpen. Dit moet u allemaal weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. "Psychiatrische patiënte ligt al 13 weken vastgebonden"

Personeelsleden klagen de wantoestanden aan in Levanta, de hoogbeveiligde afdeling van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist. Afzonderen en vastbinden zijn er volgens hen schering en inslag. 

Het hoog beveiligde centrum Levanta in Zelzate blijft de klachten van de geïnterneerde vrouwen én hun verzorgers opeenstapelen. Is het een vergeetput geworden voor geïnterneerde vrouwen? Ook opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout geeft zijn opinie over de wantoestanden.

N-VA en CD&V zijn alvast niet te spreken over de uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Die noemt de klachten die uit Levanta weerklinken "indianenverhalen". 

Al het nieuws over Levanta kan u hier lezen.

Levanta, de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate.Beeld Geert Braekers

2. Trump zegt dat hij zwijggeld aan pornoster en playboymodel uit eigen zak betaalde

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd dat het zwijggeld dat hij heeft betaald om twee buitenechtelijke relaties geheim te houden uit eigen zak kwam en niets met de campagnefinanciering te maken had. Daarmee wil hij duidelijk maken dat hij niets strafbaars heeft gedaan. 

3. Kan Marc Dutroux echt vrijkomen?

Sinds 2013 al komt Marc Dutroux, 's lands bekendste misdadiger, in aanmerking voor invrijheidstelling. Een brief aan zijn slachtoffers gaat deze week op de post en moet een stap zijn naar die vrijheid. Maar hoe realistisch is dat? 

4. Axel Daeseleire heeft een vraag voor de politici in Antwerpen

Ook acteur Axel Daeseleire geeft gehoor aan de FAQ de verkiezingen!-campagne van De Morgen. Hij heeft een vraag voor de lijsttrekkers in AntwerpenDe Morgen is ook op zoek naar uw frequently asked questions over de verkiezingen in Antwerpen en Gent. Vragen insturen kan eenvoudig via WhatsApp of via e-mail. Lees hier alle info.

Axel Daeseleire.Beeld rv

5. Staan we aan de rand van een nieuwe crisis, of is deze keer écht anders?

Niet alleen Turkije, ook tal van andere opkomende economieën worstelen met de dure dollar en stijgende rente. Is dit het begin van een klassieke schuldencrisis?

6. Vrouwen zijn net mensen, dat bewijst ook Asia Argento

Heleen Debruyne geeft haar mening over de recente beschuldigingen aan het adres van #MeToo-icoon Asia Argento. "De beschuldigingen aan het adres van Argento zouden een rustpunt kunnen zijn in het #MeToo-gewoel."

Heleen Debruyne.Beeld Stefaan Temmerman

Bij de koffie

1. Vincent Kompany gaat dan toch door als Rode Duivel

Belgisch stervoetballer Vincent Kompany heeft een onmiskenbaar gevoel voor timing: uitgerekend op de dag dat hij zijn tien jaar als trotse speler van Manchester City vierde, meldde hij dat hij doorgaat bij de Rode Duivels.

Vincent Kompany.Beeld Photo News

2. Zo ziet de dood eruit: wetenschappers 'filmen' het einde in ons lichaam

We weten dat we allemaal doodgaan. Maar wat de dood precies is? Wetenschappers ontdekken beetje bij beetje hoe het leven uitdooft in de hersenen, de genen en de cellen. En zo kunnen dokters het leven misschien leren rekken.