Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Anonieme medewerker Trump schrijft brief aan 'The New York Times': "We werken hem actief tegen"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

Binnen de Amerikaanse regering bestaat er actieve weerstand tegen president Donald Trump. Dat meldt The New York Times, dat tegen haar gewoontes in een anonieme gastbijdrage van "een belangrijke regeringsmedewerker" publiceerde. Trump is naar verluidt in een “vulkanische bui” en “slaat helemaal door” na de publicatie.

"Ik werk voor de president, maar ik heb samen met collega's die er hetzelfde over denken gezworen om delen van Trumps programma te dwarsbomen en zijn ergste neigingen in toom te houden", begint het stuk. Even later maakt de schrijver duidelijk dat zijn verzet niet hetzelfde is als het "populaire linkse verzet". "Wij willen dat deze regering slaagt en denken dat veel van het nieuwe beleid de VS al veiliger en welvarender hebben gemaakt", klinkt het.

Toch werken de schrijver en zijn medestanders binnen de regering de president actief tegen. "We geloven dat onze eerste plicht bij dit land ligt en de president blijft op een manier handelen die schadelijk is voor de gezondheid van onze republiek", schrijft de anonieme senior official. "De kern van het probleem is de immoraliteit van de president", klinkt het scherp. "Iedereen die voor hem werkt weet dat hij geen leidende principes heeft die hem helpen beslissingen te nemen."

Op sociale media wordt gesuggereerd dat vicepresident Mike Pence achter de anonieme brief in 'The New York Times' van een 'hoge regeringsmedewerker' zit.Beeld Photo News

Wat volgt is een lijst met klachten over het leiderschap en publiek en privégedrag van Trump en zijn twijfelachtige status als Republikein. "Begrijp me niet verkeerd. Er zijn lichtpuntjes die in de bijna onophoudelijke negatieve berichtgeving over de regering niet aan bod komen: effectieve deregulering, historische belastinghervorming, een sterker leger en meer. Maar deze successen zijn gekomen ondanks – niet vanwege – de leiderschapsstijl van de president, die onstuimig, vijandig, kleinzielig en ineffectief is", klinkt het.

"Schrale troost: er zijn volwassenen"

De anonieme schrijver breekt ook een lans voor de naaste medewerkers van Trump, die in de media vaak negatief afgeschilderd worden. "Sommige van zijn medewerkers worden weggezet als schurken door de media. Maar privé gaan ze zeer ver om slechte beslissingen binnen de West Wing te houden, maar dat lukt hen duidelijk niet altijd."

"Het is misschien een schrale troost in deze chaotische tijden, maar Amerikanen moeten weten dat er volwassenen aanwezig zijn. We zijn ons uitermate bewust van wat er gebeurt en we proberen het juiste te doen, ook al doet Donald Trump dat niet."

Afsluitend roept de brievenschrijver Amerikanen op om de rangen te sluiten en elkaar over de politieke verschillen heen, de hand te reiken. "Er is een stil verzet binnen de regering van mensen die ervoor kiezen om het land te dienen. Maar het echte verschil zal worden gemaakt door burgers die boven de politiek uitstijgen, elkaar de hand reiken vanaf beide zijden van het pad en de verschillende labels van zich afschudden om zich te verenigen onder dat ene label: Amerikanen."

Trump: "Laf om anoniem te getuigen"

In een reactie op de gastbijdrage in The New York Times noemde Donald Trump de opsteller ervan “een lafaard”. “We zitten hier met iemand die het, in wat ik de falende New York Times noem, heeft over de interne weerstand tegen de administratie-Trump. Daar moeten we iets aan doen. En jullie kennen zelf wel de oneerlijke media. Maar dit is echt een schande”, zei Trump. “Kan je dit geloven? Anoniem, dus ruggengraatloos. Een editoriaal zonder ruggengraat.” Trump tweette vandaag in hoofdletters ‘landverraad’ met een vraagteken. Dat is in de VS een misdaad die tot de doodstraf kan leiden.

Trump riep de auteur op om zichzelf aan te geven. Ook zijn woordvoerster Sarah Huckabee Sanders wil dat “de lafaard het juiste doet en opstapt”. “Hij zet niet het land op de eerste plaats, maar plaatst zichzelf en zijn eigen ego boven de wil van het Amerikaanse volk”, zei ze.

Twitter bericht wordt geladen...

Trumps woordvoerster Sarah Sanders noemde de bijdrage "afschuwelijk, onverantwoordelijk en egoïstisch". Ze eiste dat The New York Times zich zou verontschuldigen. De auteur ondergraaft volgens haar de verkozen president, in plaats van hem te ondersteunen, aldus Sanders. "Deze lafaard moet het juiste doen en aftreden."

The New York Times berichtte dat de naam van de auteur bekend is. Zijn anonimiteit werd op zijn vraag gegarandeerd, omdat zijn job in het gevaar is. "We geloven dat de anonieme publicatie van dit essay de enige mogelijkheid is om onze lezers een belangrijke visie over te brengen", schrijft de krant.

Twitter bericht wordt geladen...

Zit vicepresident Pence achter de brief?

Op sociale media wordt intussen gesuggereerd dat de anonieme schrijver in werkelijkheid vicepresident Mike Pence of diens speechschrijver Stephen Ford is. Dat zou af te leiden zijn uit het gebruik van het in onbruik geraakte woord 'lodestar', (poolster, 'leidende ster') dat Mike Pence juist erg veel gebruikt in zijn speeches. Het eerste publieke gebruik van het woord door Pence werd herleid tot 2001. Ook vorig jaar en dit jaar dook het woord meermaals op in de toespraken van Pence.

In het anonieme opiniestuk wordt de onlangs overleden Republikeinse Senator John McCain, een zeer groot criticus van Donald Trump, als 'lodestar' aangeduid. "We hebben senator John McCain niet langer onder ons, maar we zullen altijd nog zijn voorbeeld hebben, een leidende ster (lodestar) voor het herstellen van eergevoel in het openbare leven en in onze nationale dialoog."

Twitter bericht wordt geladen...

Mensen die in de theorie geloven dat Pence en/of zijn speechschrijver achter het stuk zit, wijzen er bovendien op dat de Times in haar beschrijving van de anonieme auteur omslachtig formuleert dat diens "job in gevaar komt" wanneer diens naam wordt vrijgegeven. Pence is de enige persoon in het Witte Huis die niet kan worden ontslagen, zelfs als uitkomt dat hij dit stuk geschreven zou hebben, wel zou zijn invloed enorm beperkt worden.

Twitter bericht wordt geladen...