Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

EU-commissaris vergelijkt Italiaanse regering met "kleine Mussolini's"

Frans Eurocommissaris Pierre Moscovici.Beeld EPA

Eurocommissaris Pierre Moscovici deed de leiders van de Italiaanse regeringspartijen zich net niet verslikken in hun koffie met zijn suggestie dat Europa wordt bedreigd door 'kleine Mussolini's'.

Moscovici deed de uitspraak op een persconferentie in Parijs als antwoord op een vraag over de Europese verkiezingen en het oprukkende populisme. De Franse socialist maakte de vergelijking met de jaren 30. "Er is gelukkig nog geen oorlogsdreiging. Er is geen Hitler. Kleine Mussolini's... dat valt nog te bezien", zei hij. Daarmee verwijzend naar de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini.

Italiaans dictator Benito Mussolini.Beeld Getty Images

Die kwinkslag valt niet in goede aarde bij de Italiaanse regeringspartijen. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse regeringspartij Lega reageert dat Moscovici "zijn mond zou moeten wassen alvorens Italië te beledigen". Zijn coalitiepartner Luigi Di Maio van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging noemde "de houding van sommige Eurocommissarissen onaanvaardbaar, echt onverdraaglijk".

Moscovici, die binnen de Commissie bevoegd is voor de doorlichting van de nationale begrotingen, bestempelde Italië ook als een 'probleem' in de eurozone. Midden oktober moeten de lidstaten hun ontwerpbegroting voor volgend jaar indienen en de Eurocommissaris vraagt "een geloofwaardige begroting".