Direct naar artikelinhoud
FAQ Gent

"N-VA breekt alles af, zonder oplossingen voor te stellen. Dat is mijn stijl niet"

Mathias De Clercq (Open Vld).Beeld rv

Gent wordt misschien niet meteen als 'onveilige stad' gezien. Toch doen gevallen van gaybashing en een toenemend aantal fietsdiefstallen de discussie omtrent cameratoezicht oplaaien. Vandaag laat Mathias De Clercq aan onze stadsredactie zijn licht schijnen op het thema 'veiligheid'.

Live

  1. We bedanken Mathias De Clercq, lijsttrekker voor Open Vld in Gent, voor zijn antwoorden en we danken u voor alle binnengekomen vragen. U kan hieronder alle antwoorden lezen.

     Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

  2. En een laatste vraag van Bart uit Sint-Amandsberg: "Zal u, als liberaal, streven voor een betere ontsluiting van de deelgemeenten met openbaar vervoer (zoals een tram van het centrum naar de Dampoort en verder noordoostwaarts)? Uw huidige burgemeester claimt regelmatig dat de Lijn Gent ondermaats bedient, terwijl uw partij in de Vlaamse regering zit en daar dus aan mee doet. Ofwel heeft hij gelijk, en bent u dus voor privé-intitiatief, ofwel heeft hij geen gelijk en komen er dus extra investeringen onder uw bewind?"

    De Clercq: "Wij willen qua openbaar vervoer een Circle Line rond de Gentse kleine stadsring en betere verbindingen naar de deelgemeenten. Als Gentse liberalen willen wij meer zeggenschap over de lijn inzake waar, wanneer en hoe frequent openbaar vervoer rijdt. Met de vervoersregio's wordt op Vlaams vlak een eerste stap gezet. Wij wilden echter nog verder gaan naar een volledige decentralisatie. En relevant: dat er meer wordt geïnvesteerd in Gent inzake openbaar vervoer."

  3. "Ik hoor in Gent alleen maar praten over verkeersveiligheid. Is Gent dan zo onveilig? En zo ja, hoe ga je dit aanpakken?" - Liliane uit Zwijndrecht

    De Clercq: "Verkeersveiligheid is erg belangrijk. Die is ook toegenomen in onze stad. Wij willen het netwerk van vaste snelheidscamera's uitbreiden. Wij willen ook autoluwe schoolomgevingen en veilige fietsverbindingen van de deelgemeenten naar het centrum."

  4. Jan vraagt zich af hoe De Clercq staat ten opzichte van de lage-emissiezone (LEZ) die Gent vanaf 2020 invoert. "Waarom komt er in Gent een LEZ-zone die oldtimers verbiedt hun eigen garage in of uit te rijden? Gaan we nu echt zó onverdraagzaam worden dat we elkaars hobby boycotten? Of moet ik - als ik mijn hobby wil behouden - Gent verlaten voor 2020?"

    De Clercq: "Als Gentse liberalen zijn wij voor de invoering van een LEZ in 2020. In ons programma staat ook dat wij dit willen uitbreiden naar de wijken buiten het stadscentrum."

  5. Gilbert vraagt zich af welke coalitie u na 14 oktober wil. "Mathias De Clercq aast op een breuk in het kartel sp.a-Groen. Na de verkiezingen in zee met N-VA, Groen... Hoe ver wil een 'progressieve liberaal' als De Clercq daarin gaan? Of is alles ondergeschikt aan zijn ambitie om burgemeester te worden?"

    De Clercq: "Ik wil burgemeester worden om een progressief project voor gent en de Gentenaars te realiseren. Het zal op mijn condities zijn of het zal niet zijn. Dit zowel op inhoudelijk vlak, als op vlak van stijl. Iedereen kent mij als een positief, verenigend en ambitieus persoon. Ik ga mij nu niet lenen tot een project, noch een stijl, die niet de mijne is."

  6. Jimmy heeft een vraag over cameratoezicht: "Klopt het dat de politie pas camerabeelden gebruikt na toestemming van het parket, ter bescherming van de privacy? Dus bijvoorbeeld enkel wanneer een misdrijf is gepleegd?"

    De Clercq: "Wij willen weloverwogen, selectief inzetten op camera's. Privacy is van groot belang. En om concreet te antwoorden op uw vraag: dat kan inderdaad enkel na toestemming van het parket."

  7. David heeft een vraag over de fly-over, die gisteren nog vol mensen stond op autoloze zondag. "U droomt al zeker sinds 2012 van een Gents Central Park op de plek waar nu de fly-over staat. Toch is de afbraak van de fly-over onder dit stadsbestuur nog steeds niet begonnen. Welke garantie kan u geven dat het er onder uw burgemeesterschap wel van zou komen?"

    De Clercq: "Deze legislatuur zijn voorbereidingen opgestart. Ik wil volgende legislatuur als burgemeester absoluut gaan voor een ondertunneling van de B401 met een uitgebreide Zuid-parking met 1.000 extra ondergrondse parkeerplaatsen. Hierdoor koppelen we leefbaarheid met bereikbaarheid. En zo creëren we een central park voor Gent tot in Ledeberg."

  8. "In de Overpoortstraat vinden er nog steeds heel wat incidenten plaats. Hoe kan dit preventief worden aangepakt?" - Benjamin uit Gent

    De Clercq: "Wij willen een globaal plan van aanpak met alle aanwezige actoren (cafés, politie, studenten, stadsbestuur…) met aandacht voor veiligheid, heraanleg openbaar domein en sfeerbeheer."

  9. "Wij wonen in Gentbrugge en zien maar heel af en toe de wijkagent passeren. Hoe ga je dat verbeteren?" - Freya uit Gentbrugge

    De Clercq: "Terechte opmerking! Wij willen als Gentse liberalen absoluut inzetten op een nabije politie waarbij we de wijkwerking versterken en de wijkagent kenbaar en zichtbaar maken. Dat onder andere door meer aanwezigheid op het terrein, een jaarlijkse opendeurdag van het wijkcommissariaat, en wijkgebonden apps voor betere communicatie tussen wijkbewoners en wijkpolitie."

  10. We gaan eerst even verder door op ons thema van de dag: veiligheid. Sarah zegt: "Als moslima voel ik mij niet veilig in een stad waar de kandidaat-burgemeester blijft pleiten voor een hoofddoekenverbod. Ik vraag mij oprecht af of Mathias beseft dat hij door deze maatregel de islamofobie blijft voeden in de stad?"

    De Clercq: "Inzake levensbeschouwelijke tekenen op het openbare domein (bvb. op straat) of in de privésfeer staan wij voor de vrijheid van godsdienst om dit te dragen: u te uiten. Wat betreft stadspersoneel/overheidspersoneel zijn wij evenwel voorstander van de neutraliteit inzake politieke, filosofische, levensbeschouwlijke uitingen en kentekenen."

  11. We hadden De Clercq al eerder bij ons voor gesprek op Facebook. "De Gentenaar moet zich bewust zijn dat als men stemt op de socialisten, dat men er Groen bij krijgt en omgekeerd", zegt hij onder meer in onze Facebook Live. "Dat is voor een stuk electorale doping." 

    En over een mogelijke coalitie met N-VA, die hij waarschijnlijk zal moeten aangaan wanneer hij burgemeester wil worden: "N-VA breekt alles af, zonder oplossingen voor te stellen. Dat is mijn ding niet."

  12. Welkom bij onze livechat met Gents Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq. We beginnen er zo aan.