Sam De Bruyn: ‘Veel steun gehad aan juf wiskunde’

De aftrap van de derde Rode Neuzen Dag, zonder een zieke Sam De Bruyn © Q Music

Maandag werd de aftrap gegeven van de derde Rode Neuzen Dag. Dit jaar staat de goededoelenactie in teken van de mentale gezondheid van jongeren op school. Qmusic-presentator en ambassadeur Sam De Bruyn beseft hoe belangrijk dat is.

km

De derde editie van de Rode Neuzen Dag, de goededoelenactie van VTM, Qmusic en Belfius, vindt plaats op 30 november. Dit jaar staat de actie in teken van de mentale gezondheid van jongeren op school. Uit recent onderzoek bij leerkrachten, leerlingen en ouders in Vlaanderen blijkt dat er nood is aan ondersteuning. Eén leerkracht op de twee heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. Zo’n 47 procent vindt dan ook dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. Daarnaast blijkt nog dat meer dan de helft van de leerlingen (56 procent) liever met een leerkracht praat over mentale gezondheid dan met een externe psycholoog.

De aftrap van de actie werd gegeven in de oude school van Qmusic-presentator Sam De Bruyn, die samen met Evi Hanssen, Koen Wauters, Jonas Van Geel en Birgit Van Mol ambassadeur is. ‘Ik heb een leuke tijd gehad op school, maar zoals zovelen op die leeftijd heb ik ook wat moeilijke momenten gekend. Ik heb die periode veel steun gehad aan mijn juf wiskunde, die snel aanvoelde dat ik niet zo goed in mijn vel zat. Het luchtte enorm op dat ik toen bij haar terecht kon. Ik besef dus hoe belangrijk het is dat er plaats is voor mentale gezondheid op school. Bij deze een warme oproep aan heel Vlaanderen om massaal acties te organiseren, want we kunnen samen echt een verschil maken, aldus De Bruyn.

Rode Neus

Mensen die de actie willen steunen, kunnen voor 5 euro een Rode Neus kopen in de Belfius-kantoren in Vlaanderen. Daarnaast roepen de organisatoren op om acties te organiseren of Rode Neuzen te verkopen. De acties kunnen geregistreerd worden op rodeneuzendag.be. De opbrengst gaat naar het Rode Neuzen Fonds dat het geld verdeelt onder scholen die initiatieven nemen om de mentale gezondheid van leerlingen te bevorderen.

In 2015 bracht de eerste editie van de Rode Neuzen Dag 3.858.814 euro op. In 2016 was dat 4.103.677 euro waarmee vijf OverKop-huizen werden geopend waar jongeren met psychische problemen terechtkunnen (Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen).