Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Zo leefden de Kennedy’s: pas gedigitaliseerde foto’s geven unieke blik op privéleven iconische familie

Bobby Kennedy bovenop een speeltoestel in de tuin (links) en enkele Kennedy's (met uiterst rechts JFK) aan het zwembad.Beeld AP

Ze vormen een van de bekendste families van de Verenigde Staten en spreken ruim een halve eeuw na de dood van hun bekendste telg JFK nog altijd tot de verbeelding. En daarom heeft de John F. Kennedy Presidential Library and Museum meer dan 1.700 vintage familiefoto’s geïnventariseerd en gedigitaliseerd van de Kennedy's, zodat je ze nu online kan bekijken. De beelden geven een nooit eerder geziene blik op het alledaagse leven van de legendarische clan.

De meeste zijn gewone kiekjes van het typische Amerikaanse familieleven in de eerste helft van de 20ste eeuw: vakanties, uitstapjes, etentjes en kinderen die met de camera spelen. Maar ze bieden wel een inkijk in een wereld die nog maar weinigen mochten aanschouwen.

“Het is gewoon leuk om te zien wat ze allemaal met de camera deden”, aldus Nicola Mantzaris, die meehielp om de negatieven te digitaliseren, die allemaal veilig weggeborgen zaten in temperaturen onder het vriespunt om de chemische ontbinding tegen te gaan. (lees hieronder verder)

De Kennedy's poseren voor een foto in Hyannis Port. Van links naar rechts: John F. Kennedy, Jean Kennedy, Rose Kennedy, Joseph P. Kennedy Sr., Patricia Kennedy, Robert F. Kennedy, Eunice Kennedy en op de voorgrond Edward M. Kennedy.Beeld AP

Het project werd vorig jaar gelanceerd en viel samen met wat de 100ste verjaardag van president JFK geweest zou zijn, als hij niet doodgeschoten was op 22 november 1963 in Dallas. De foto’s zijn extra fascinerend omdat ze veel van de familieleden tonen nog voor ze beroemd werden.

Koninklijke familie

“Ze zijn voor Amerikanen eigenlijk wat het dichtste bij een koninklijke familie komt”, aldus professor Patrick Maney van Boston College, die gespecialiseerd is in presidentiële geschiedenis. “Ze stammen ook uit een periode die gezien wordt als het gouden tijdperk van de VS.” (lees hieronder verder)

Bobby Kennedy (bovenaan), Edward M. Kennedy (links achter) en Jean Kennedy (rechts achter).Beeld AP
John F. Kennedy (rechts), Robert F. Kennedy (tweede van rechts) en Patricia Kennedy (vooraan links), samen met enkele vrienden aan het zwembad in Palm Beach, Florida.Beeld AP

Zelf zat Maney op de middelbare school toen JFK werd neergeschoten. Dat de ster van de oud-president taant, wil hij niet gehoord hebben. “Hij leeft op een bepaalde manier nog altijd verder. Het is alsof hij bevroren is in de tijd.”

De volledige collectie kan je bekijken via deze link

Rose Fitzgerald poseert in 1908 aan Windsor Castle in Windsor, Berkshire, England.Beeld AP