Direct naar artikelinhoud
FAQ De Verkiezingen

Veiligheidsexpert: "Camera's zorgen net voor meer werk voor de politie"

Wim Hardyns.Beeld Bas Bogaerts

Gent moet dringend investeren in softwaresystemen om de veiligheid te verbeteren. Dat zegt criminoloog Wim Hardyns (UGent). "Als je niet investeert, dan ga je mensen pas horen klagen."

en

Heel wat partijen pleiten voor meer camera's, om zwerfvuil en criminaliteit te bestrijden. Ook Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq verklaarde aan onze verkiezingscaravan dat meer camera's voor hem een optie zijn, als ze tenminste op een verstandige en weloverwogen manier ingezet worden. Van een cameraschild, zoals N-VA voorstelt, wil hij niets weten.

Ook volgens Wim Hardyns, professor criminologie (UGent), gespecialiseerd in veiligheidsfenomenen, is een cameraschild niet de juiste methode. "Je moet camera's doordacht gebruiken, bijvoorbeeld op basis van hotspotanalyse. Je moet geen camera plaatsen op een plek waar nooit iets gebeurt. Camera's genereren heel veel data, en iemand moet dat kunnen verwerken."

'Je moet geen camera plaatsen op een plek waar nooit iets gebeurt'

Datzelfde probleem duikt ook op bij de buurtapp die De Clercq voorstelt. Zo'n app moet buurtbewoners met elkaar en met de politie in contact brengen. Het is een digitaal vervolg van de buurtinformatienetwerken (BIN's) die een negatief imago hebben gekregen omdat ze soms het heft in eigen handen namen en de politie niet inlichtten.

Zo'n app is op zich een goed idee, vindt Hardyns. "Het is een vooruitgang ten opzichte van de BIN's, want je kan er een grotere groep mee bereiken, op voorwaarde dat de politie er steeds bij betrokken wordt." Maar, voegt hij eraan toe: ook hier geldt weer dat de data die via de app binnenkomen ook verwerkt moeten worden.

Kostenplaatje

Er zal de komende jaren dan ook veel vraag zijn naar strategische analisten, die de binnengekomen informatie moeten filteren en verwerken. "Ik praat vaak met korpschefs, en zij vertellen me dat zij op zoek zijn naar strategisch analisten. Daar bestaat op dit moment ook geen concrete opleiding voor. Criminologen zijn vaak niet genoeg statistisch onderlegd. Wie dat wel is, wordt vaak weggekaapt door het bedrijfsleven, waar ze veel meer kunnen verdienen."

Er hangt dus een kostenplaatje aan meer camera's en buurtapps. Niet alleen het aantrekken van analisten, ook de camera's zelf zijn een heel dure aangelegenheid. De nieuwe slimme camera's, die bepaalde kenmerken van verdachten uit de beelden kunnen filteren, kosten jaarlijks tienduizenden euro's per stuk. Volgens Hardyns ligt de oplossing in het investeren in softwaresystemen die de verwerking zelf kunnen doen. Al zal ook dat natuurlijk geld kosten. "Waar ga je in investeren? Je moet als stad keuzes maken."

'Gemeenschapswachten zijn de ogen en oren van de wijk. Daar zou de politie meer gebruik van kunnen maken'

Vaak wordt gedacht dat meer camera's minder werk voor de politie betekent. Dat klopt echter niet, benadrukt Hardyns. "Als de data niet goed verwerkt wordt, zal er vooral ook meer geklaagd worden. Want leg maar eens uit dat een fietsdiefstal gebeurd is met een camera in de buurt, en dat je toch de dief niet te pakken krijgt."

Net als zowat alle Gentse partijen wil ook Open Vld meer wijkagenten, die bovendien ook beter zichtbaar moeten zijn. Een goede zaak, meent Hardyns. "Uit onze jaarlijkse Gentse Buurtmonitor komt telkens naar voren dat burgers minder tevreden zijn over het contact met hun wijkagent." Ook de samenwerking tussen wijkagenten en gemeenschapswachten kan beter. "Die gemeenschapswachten zijn voortdurend op straat. Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Daar zou de politie meer gebruik van kunnen maken."